Najnovije

REPRESIJA I TOTALITARIZAM! Britanci kritikuju odluku Zelenskog da zabrani UPC

Ovaj zakon je frapantan, navodi britanski sajt "Ekspres", pre svega jer ne samo da zabranjuje religiju u javnosti, već i Ukrajincima zabranjuje da poštuju veru u svojim domovima.

Anglikanski lider DŽastin Velbi ulaže napore kako bi uticao na odluku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da donese zakon kojim bi zabranio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC).

Engleska crkva je na čelu onih koji se trude da ga ubede da ne donese takvu drakonsku odluku, zbog straha od nesrazmernih represivnih mera Zelenskog i njegovih pristalica.

Engleski biskup Nik Bejns iz Lidsa, vodeći biskup Engleske crkve za spoljnu politiku, pisao je ukrajinskoj vladi kako bi je upozorio da su "mnogi ključni pojmovi amandmana nejasni, nemaju definiciju i da su otvoreni za diskriminatorsko tumačenje na načine koji krše međunarodne norme za ForB (osnovnog religijskog prava).

Međutim, novi zakon bi mogao da bude usvojen već danas, a očekuje se da će biti proguran do kraja nedelje.

Vrhovna rada treba da glasa o nacrtu zakona 8371 kojim će se primeniti potpuna zabrana UPC, počev od sledeće nedelje. Ovaj zakon je frapantan, navodi britanski sajt "Ekspres", pre svega jer ne samo da zabranjuje religiju u javnosti, već i Ukrajincima zabranjuje da poštuju veru u svojim domovima.

Odluka dolazi nakon što je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad, Robert Destro, osudio napore Ukrajine da ukloni verske slobode kao "travestiju".

On je to nazvao "zakonom koji nameće kolektivno kažnjavanje nevinih parohijana, sveštenika i parohijskih zajednica čiji je jedini 'zločin' praktikovanje vere koju poznaju od detinjstva".

On dalje kaže da "samo totalitaristi izjavljuju da su njihovi građani izdajnici jer odbijaju da prihvate državnu kontrolu nad svojim verskim uverenjima, običajima, udruženjima ili liderima".

Samo prošlog meseca ukrajinske vlasti su blokirale pristup velikom broju veb-sajtova na kojima se objavljuju informacije o situacijiji u UPC.

Veb-sajtovi sa vestima koji pokrivaju aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, poput Sinodalnog informativno-prosvetnog odeljenja UPC, Saveza pravoslavnih novinara (UOJ), "Pravoslavni život" i "Ne raskolima" u Ukrajini su postali nedostupni po nalogu ukrajinskih službi bezbednosti, navode lokalni mediji.

Kritičari Zelenskog tvrde da nisu predstavljeni ili navedeni konkretni dokazi o nezakonitom ponašanju koji bi opravdali ovu cenzuru.

Oni takođe insistiraju da nisu dostavljene nikakve konkretne činjenice o tome kako rad ovih novinskih organizacija na bilo koji način "podriva ustavni poredak Ukrajine" ili kako "narušava teritorijalni integritet".

Umesto toga, novinari koji rade za ove kuće pretrpeli su pretnje i zastrašivanja od strane vlasti. Tajna policija je 12. marta upala u prostorije UOJ-a i uhapsila četvoricu pravoslavnih pripadnika medija, preteći im optužbama za kaznu doživotnog zatvora.

Prema rečima pravnog tima koji zastupa privedene novinare, oni nisu optuženi za bilo kakav kontakt sa Rusijom, ali su zatvoreni zbog izveštavanja o istini o zapleni crkava, za koje SBU kaže da "štete" Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je takođe ranije saopštilo da "pažljivo prati" planove ukrajinske vlade da zabrani najstariju i najrasprostranjeniju hrišćansku crkvu u zemlji.

Komentarišući ovaj razvoj događaja, Robert Amsterdam, advokat Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je:

"Uprkos širokoj osudi, ukrajinska vlada jasno želi da nastavi sa svojim planovima za kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima i slobodi veroispovesti. Nečuveno je što omalovažavaju međunarodnu zaštitu, a svi oni koji budu glasali za ovaj zakon, trebalo bi da se stide."

GORI FRONT! Ruska armija ide napred bez stajanja (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube