Najnovije

EU će 90 odsto prihoda od ruske imovine usmeriti na kupovinu oružja za Kijev

EU će 90 odsto prihoda od ruske imovine usmeriti na kupovinu oružja za Kijev

EU je postigla konsenzus o korišćenju 90 odsto prihoda od ruske imovine, zamrznute u Evropi, za vojne potrebe Kijeva, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare tokom posete Letoniji.

„U Evropi imamo konsenzus: želimo da iskoristimo nepredviđeni profit od zamrznute ruske imovine, koja iznosi nekoliko milijardi godišnje. Postigli smo dogovor, koji je u fazi finalizacije, da se oko 90 odsto ovih sredstava iskoristi za odbrambene potrebe Ukrajine – i to bez obaveze kupovine [oružja] u Evropi“, citira Šolca pres-služba nemačke vlade.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema.

Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

UHAPŠEN PRIPADNIK AMERIČKE VOJSKE NA TERITORIJI RUSIJE: Javljaju zapadni mediji sa malo informacija

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube