Најновије

ТАЈНА НЕУСПЕХА САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ: Зашто су Хути јачи у ваздуху? (ВИДЕО)

Саудијска Арабија је више пута извештавала да је успешно одбила нападе беспилотних летелица јеменских Хута. Саудијци су наоружани за ред величине бољи од бораца покрета Ансар Алах, који користе застарелу опрему. И премда неки стручњаци кажу да је Ријад поуздано заштићен од ваздушних напада, застарели уређаји јеменских Хута не само да савладавају америчке системе ПВО Патриот, већ и уништавају објекте на територији Саудијске Арабије.

Ракета Хута (Фото: Јутјуб)

Саудијска војска се припрема за одбрану нафтних постројења у земљи. Званични Ријад је најавио вежбу. Поред војске, у њих су укључени граничари, контраобавештајци, као и обезбеђење компанија Saudi Арамцо и  Арамцо Gulf Company.

Разлог вежби били су напади на стратешке објекте у Ријаду. Пројектили и дронови Хута нападају саудијску нафтну индустрију. Пре недељу дана бомбардовано је главно постројење нафтне и гасне компаније Saudi Aramco.

„Удари уз помоћ шест беспилотних летелица изведени су на објекте компаније Saudi Aramco, циљеви су погођени крајње прецизно“, рекао је тада Jахjа Сариа, портпарол јеменских побуњеника.

Заузврат, Ријад је изјавио о грешци Хута. Наводи се да јеменске беспилотне летелице нису нанеле значајну штету.

Чиме нападају Хути?

Јеменски побуњеници имају на располагању технички ограничену флоту „дронова“. Хути имају Raqeep, Hudhud 1, Rasef, Qasef 1, Qasef-2k. Углавном се ради о репликама постојећих беспилотних летелица, углавном иранског порекла.

Поред тога, противници саудијске војске имају крстарећу ракету Quds-1. Аналогна је иранској ракети. 2019. године јеменски побуњеници напали су компаније Saudi Aramco управо овом ракетом. Напад је приморао Ријад да смањи производњу нафте за 50%.

Дана 12. јуна 2019. Хути су напали долазни терминал на међународном аеродрому Абха, а недељу дана касније напали су постројење за десалинизацију Ал-Шугајк на југозападу Саудијске Арабије.

Процењени домет Quds-1 је око 150 км. Опремљен је мотором сличним ТЈ-100, који производи чешка компанија Velká Bíteš.

Још једна претња Ријаду је ракета Badr-F чији је домет 160 км. Поред тога, Хути имају противбродске ракете, које су већ напале бродове саудијске коалиције.

Трећа врста пројектила била је породица Буркан. Пројектил је развијен на основу совјетског Скада. Стручњаци УН кажу да су компоненте за ове ракете увезене из Ирана.

Највећу претњу Саудијцима представљале су беспилотне летелице-камиказе. Хути користе беспилотне летелице породице Samad, уз помоћ којих су 20. јула 2019. уништили два комплекса Patriot. Поред тога, јеменски побуњеници претворили су беспилотну летелицу Kasef-2K, створену на бази иранског апарата Ababil, као самоуништавајућу јединицу.

Проблеми Ријада са нападима Хута

Главни приход краљевине је продаја угљоводоника. До 2020. године земља је производила у просеку 9,2 милиона барела нафте годишње. Удари по нафтним и гасним објектима представљају критичну претњу Ријаду.

Систем противваздушне одбране Саудијске Арабије заснован је на америчком систему Patriot PAC-3. Те ракете достижу четири пута већу брзину од брзине звука. Поред тога, саудијска војска је наоружана ракетама ваздух-ваздух AIM-9 Sidewinder.

Саудијски систем ПВО развили су Американци. Након што су Хути уништили два комплекса Patriot одједном, појавила су се питања за Вашингтон. Пентагон свој неуспех објашњава чињеницом да је комплекс створен 1980-их и није намењен уништавању малих предмета.

Америчка војска није очекивала да ће се Patriot супротставити малим крстарећим ракетама или дроновима. У развоју система противваздушне одбране за Саудијце, фокусирали су се на способност пресретања пројектила Скад.

„Систем Patriot је првобитно дизајниран за балистичке ракете. Сада се мора прилагодити новим циљевима “, објашњавају аналитичари компаније Aurora Intel.

За борбу против малих циљева, САД створиле су Patriot Advanced Capability (PAC-3). Његове ракете достижу брзину до 5000 км/ч и препознају мале и споро покретне циљеве.

Сада је саудијска војска почела да користи ловце F-15 за пресретање беспилотних летелица Хутиа. Америчка модернизација не помаже Ријаду. У фебруару је Ансар Алах гађао циљеве у Саудијској Арабији.

Саудијци тврде да су успели да оборе балистичку ракету на путу за Ријад. Међутим, на друштвеним мрежама говорило се о експлозији унутар града.

Политички рат Саудијаца

Напади Хута изазивају међународну забринутост. 19. марта 2021. године јеменски побуњеници напали су Саудијску Арабију. Такве акције изазвале су неодобравање Министарства спољних послова Руске Федерације.

„Москва најоштрије осуђује поменуту војну акцију. Позивамо све стране у сукобу у Јемену да се строго придржавају одредби међународног хуманитарног права, да одмах и потпуно напусте војне операције које доводе до уништавања цивилне инфраструктуре и цивилних жртава “, саопштило је руско дипломатско одељење.

Русија је позвала на заустављање насиља у региону. Уједињене нације (УН) су, пак, забринуте због хуманитарне ситуације у Јемену. Главне тврдње износи Саудијска Арабија која је наметнула поморску, копнену и ваздушну блокаду побуњеног дела Јемена.

Хуманитарна криза избила је у земљи због несташице хране, лекова, горива и других основних потрепштина. Ријад је под санкцијама. Сједињене Државе одбијају да продају оружје Саудијцима. Саудијска Арабија ризикује да изгуби статус главног увозника оружја на Блиском истоку.

У међународној арени схватају да је узрок рата у Јемену сукоб Ирана и Саудијске Арабије. Шиитски Техеран подржава хутски покрет Ансар Алах. Ријад представља сунитско крило ислама и подржава свргнутог председника Мансура Хадија. Сукоб у Јемену постао је полигон за тестирање технологије. Модернизовани амерички ПВО системи инфериорни су у односу ракетне технологије изграђене на совјетским технологијама.

Како је Шојгу ојачао Крим, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји