Најновије

ФИЈАСКО У АМЕРИЧКОЈ ВОЈСЦИ: Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете прекинуто (ВИДЕО)

Лансирање ненаоружане интерконтиненталне балистичке ракете Minuteman III у ваздухопловној бази Ванденберг у Калифорнији прекинуто је пре лансирања. Ово је у среду, 5. маја, саопштила прес служба Команде за глобални удар америчког ваздухопловства.

Minuteman III (Фото: Јутјуб)

„Разлог прекида лансирања тренутно се истражује и Команда ваздухопловних снага за глобални удар процењује могућност одлагања лансирања“, наводи се у саопштењу.

Такође, америчка војска је известила да се ваздухопловство придржава строгих протокола приликом извођења пробних лансирања.

Програм пробног рада требао је да помогне у процени ракете Minuteman III и прикупљању података неопходних за одржавање система.

Ове ракете су ушле у службу америчког ваздухопловства 1970-их и с времена на време се модернизују. Нарочито се замењују бојеве главе, системи за навођење и управљање, мотори, итд. Годишње се изврше до четири лансирања, осмишљена да потврде борбену спремност ове интерконтиненталне балисти;ке ракете.

Последњи такав тест одржан је 23. фебруара.

Планирање сваког теста траје од шест месеци до годину дана, а „ова лансирања нису реакција на било који догађај који се тренутно одвија у свету“, рекли су у америчкој авијацији.

Пентагон има на располагању 400 ракета Minuteman iii, од којих свака носи по једну нуклеарну бојеву главу са јачином од 300 или 335 килотона. Налазе се у рудницима у Малмстрому (Монтана), Френсис Ворену (Вајоминг) и Мајну (Северна Дакота). Још 50 ракета је у резерви: могу се ставити на располагање, ако је потребно.

Снимак крвавог сукоба Турака и Курда у Ираку можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји