Најновије

СРПСКО ОРУЖЈЕ ОСВАЈА АМЕРИКУ: Продаје се све што се направи у Крагујевцу

У САД можемо да продамо све што се направи у Крагујевцу, зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете, каже Ранко Ристић, власник фирме „Zastava Arms USA” из Чикага, која је ексклузивни заступник „Застава оружја” на америчком тржишту

Застава М19 (Фото: Јутјуб)

Крагујевачки пушкари могу с много више оптимизма да гледају у будућност. Њихова фабрика „Застава оружје”, коју води директор Младен Петковић, јуче је склопила дугорочни аранжман о извозу спортског и ловачког оружја у Америку вредан 235 милиона долара. На овај начин крагујевачка фабрика је обезбедила сигуран посао у наредних шест година, бар кад је реч о производњи и пласману цивилног асортимана. Не мање разлога за задовољство има и Ранко Ристић (1973), власник фирме „Zastava Arms USA” из Чикага, која је ексклузивни заступник „Застава оружја” у САД.

– Ово је до сада убедљиво највећи уговор који смо склопили с крагујевачком фабриком. Задовољство је, надам се, обострано, јер смо кориговали цене у корист „Застава оружја”. Није нам циљ само да зарадимо већ и да промовишемо српско оружје у САД. Жеља нам је да америчке купце упознамо и са нашом историјом, а надам се да ће користи имати и крагујевачки радници, који праве изузетно квалитетно оружје – каже Ристић на почетку ексклузивног разговора за „Политику”.

„Zastava Arms USA” основана је јуна 2018. Крајем те године потписан је први уговор са „Заставом оружје”, који је износио скромних 572. 000 долара. Наредне две године склопљени су вишеструко већи аранжмани вредни 70 милиона долара, а „Заставино” оружје се на највећем светском сајму оружја у Лас Вегасу „Шат шоу” први пут под окриљем чикашке фирме појавило јануара 2019. Осим квалитета, америчке купце су привукла и „чудна слова” на амбалажи.

– Био је то лого „Заставе” исписан на ћирилици. И на тај начин смо желели да привучемо купце. Американци воле комбинацију историје, поноса и квалитета, а ми им управо то нудимо. И раније се крагујевачко оружје продавало у Америци, али је „Заставино” име увек било некако потиснуто, готово занемарено. Сада, после три године рада на брендирању „Заставиног” оружја, више нема никакве дилеме, сви у Америци знају чије оружје купују – с поносом истиче наш саговорник, који је у САД отишао 1996, с непуне 23 године.

Фирма „Zastava Arms USA” бави се искључиво увозом и великопродајом „Заставиног” цивилног програма. Реч је о полуаутоматским пушкама, пиштољима и ловачким карабинима. Ознаци ПАП за полуаутоматске пушке испред је додато „З”, како би се оружје што успешније брендирало.

– Од десет највећих дистрибутера спортског и ловачког оружја у Америци, фирма „Zastava Arms USA” сарађује са осам. Њихови дилери имају своју продајну мрежу, али се купци обраћају искључиво нама. Инсистирали смо на директном контакту с купцима зато што их тако везујемо за „Заставин” бренд. Купци могу да нас питају све што их интересује, нудимо и резервне делове, а поправке вршимо бесплатно. Због тога преко социјалних мрежа добијамо огроман број похвала. Заиста је лепо чути када један фармер из Тексаса, који располаже арсеналом оружја свих могућих произвођача, хвали „Заставине” пушке – наводи Ристић.

Власник „Заставе армс УСА” каже да је у почетку било и скептика који нису били убеђени у могућност успешног пласмана крагујевачког оружја на америчком тржишту.

– Када смо пре три године најавили да се „Застава” враћа на америчко тржиште, многи су се обрадовали, али било је и скептика који су сумњали у нашу визију. Читао сам и неке негативне коментаре који су стизали из Србије. Наводно, „Заставино” оружје није квалитетно, а продаје се само зато што је јефтино. То уопште није тачно. Сигурно нисмо најјефтинији, а „Заставино” оружје је одличног квалитета. У складу с америчким прописима вршимо корекције оружја, а по захтеву купаца уграђујемо и додатну опрему – објашњава Ристић.

Први позив нашим војним фабрикама за сарадњу Ристић је, каже, упутио још 2017. године, пре него што је основао фирму, али му је тада одговорила само „Застава оружје”.

– Нисмо тада успели да остваримо неку конкретнију комуникацију, из више разлога, а озбиљна сарадња је започела доласком Младена Петковића на чело „Застава оружја”. Осим осведоченог квалитета оружја, које претходни увозници нису на прави начин промовисали, уздао сам се у још једну ствар, у историју крагујевачке фабрике, која је почела с радом 1853. године. Заиста је у свету мало компанија које се могу похвалити таквом традицијом. Ипак, да би сарадња била још боља, и производња мора да буде већа. У САД можемо да продамо све што се направи у Крагујевцу. Зато позивам фабрику да модернизује производњу и повећа капацитете – наводи саговорник „Политике”.

„Zastava Arms USA” има двадесетак запослених, али је за ову фирму индиректно везано више стотина америчких радника који продају „Заставино” оружје на читавој територији САД. И око 2. 500 крагујевачких пушкара очекује добробит од извоза у Америку, а „Застава оружје” је уговорима о пласману оружја на најпробирљивије тржиште поново показала да, као стуб српске наменске индустрије, стоји уз раме светским конкурентима.

Из које земље америчка војска набавља камионе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube