Најновије

НОВИТЕТИ: Концерн „Алмаз-Антеј“ представио нови ракетни ПВО систем 3К96-3Е „Ресурс“

На Међународном војно-техничком сајму који је специјализован за поморску борбену технику и њено наоружање МВСМ-2021 (Санкт-Петербург), концерн „Алмаз-Антеј“ и НПО „Алмаз“ су по први пут широј јавности представили вишеканални противваздухопловни ракетни систем 3К96-3Е „Ресурс“.

Илустрација (Фото: РИА)

Стручна јавност сматра да нови вишеканални противваздухопловни ракетни систем 3К96-3Е „Ресурс“ представља експортну модификацију противваздухопловног ракетног система „Редут“ који се налази у наоружању руске ратне морнарице. Он се налази у наоружању ракетних корвета нове генерације (класе 20380 и 20385).

Конкретно, што се тиче вишеканалног противваздухопловног ракетног система 3К96-3Е „Ресурс“ његова основна намена је усмерена на непосредну заштиту брода од напада различитим средствима ваздушног напада укључујући и беспилотне летелице. Ради се о ПВО систему који поседује изузетну брзину реакције, и посебно је специјализован за борбу са високоманеварбилним и минијатурним циљевима који се налазе на кратким / ултракратким даљинама, као и екстремно малим висинама.

3К96-3Е „Ресурс“ се састоји од:

-командног модула,

-лансирног модула,

-система за напајање електричном енергијом,

-комплета уређаја за чување и обраду података,

-противваздухопловних ракета мод. 9М96Е и 9М100Е које су смештене у одговарајуће лансирне контејнере уклопљене у труп брода,

-комплекса земаљске/бродске опреме 3Ф96Е

-комплета докумената за његову експлоатацију

-сетом резервних делова.

Што се тиче техничко-тактичких карактеристика новог ракетног ПВО система 3К96-3Е „Ресурс“ процене су да ће једна самостална бродска јединица једновмремено моћи да нападне до 5 различитих ваздушних циљева. Ефективни домет по даљини зависи од врсте ракете са којом се реализује гађање и креће се у распону од 10-28км (9М100Е и 9М96Е). Минимална даљина пресретања циља се креће у распону од 1.0-1.5км. Што се тиче висине трајекторије лета на којој може да дође до пресретања циља она ће бити практично на нивоу мора/земље (0). 3К96-3Е „Ресурс“ покрива зону од 360 степени око брода тако да није потребно посебно усмеравање лансирних контејнера приликом припреме за дејство.

Путин узвраћа ударац Енглезима усред Медитерана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји