Најновије

Војска Србије интензивира учење из ратних искуства других армија

Војска Србије ускоро ће почети интензивније да изучава најновија ратна искуства других земаља, рекао је недавно министар одбране Небојша Стефановић. Та изјава указује на жељу да се ојача праћење реалних искустава иностраних војски која су протеклих година српским официрима преносиле колеге из НАТО и Русије.

Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије)

“Оно што сте могли да видите на регионалним и локалним ратиштима последњих неколико година, не говорим само о технологији и техници већ и о начину размишљања, о хибридним претњама и о свему оном што данас онај ко размишља да угрози нашу безбедност може да користи, говори да ћемо морати да проучавамо још озбиљније, још интензивније. И ја, са тимом у Министарству, радим на томе да у нашу земљу доводимо људе из војски које су имале таква искуства, да разговарају са људима с нашег универзитета, из Генералштаба, из наше војске, из наших служби“, поручио је Стефановић на свечаности поводом обележавања Дана Школе националне одбране.

Поред веома развијене војне сарадње са САД, НАТО, Русијом и земљама региона ово је прва конкретна најава једног високог званичника да ће иностране војске у Србији преносити своја искуства из савремених ратова.

Војска Србије није ратовала још од 2001. када су уласком у Копнену зону безбедности окончани сукоби са тзв. Ослободилачком војском Прешева, Медвеђе и Бујановца на југу централне Србије.

Ипак, кроз међународну војну сарадњу српски официри и подофицири често су могли да чују искуства својих колега из ратова, пре свега искуства Американаца и НАТО земаља из Ирака и Авганистана. 

Последње предавање које су припадници ВС имали на тему преношења искустава из ратова било је 2019. током посете НАТО мобилног тима за обуку из Здружене команде у Напуљу.  

Предавања су трајала три дана. О противпобуњеничким операцијама разговарало се из угла оружане борбе, односа са јавношћу, цивилно-војних односа и информационим операцијама и како се супротставити претњама на друштвеним мрежама.

Та активност је део Концепта оперативних способности, кроз који ВС и друге партнерске земље обучавају јединице у складу са стандардима НАТО. Обуку су похађала 22 официра ВС, углавном командири чета. Предавачи НАТО који су преносили ратна искуства држава чланица високо су оценили посвећеност и знање енглеског језика српских официра.

Према сазнањим ББМ Војска Србије је учила и из руских искустава у Сирији.  Пилоти ловачке авијације Ваздушно-космичких снага Руске Федерације на вежби БАРС 2017 пренели су српским пилотима МиГ-ова 29 искуства из Сирије.

Како је једна од тема вежбе била “гађање, ракетирање и бомбардовање циљева на земљи” претпоставља се да су руски пилоти српским колегама преносили искуства из операције бомбардовање терориста и побуњеника у Сирији.

Српски официри имали су прилике да чују и искуства копненог ратовања у Сирији. Према сазнањима ББМ, током вежбе у Западном војном округу 2017. и 2018. године, командни кадар 37. механизованог батаљона ВС из Куршумлије имао је прилике да чује искуства руских команданата који су руководили противпобуњеничким операцијама сиријске војске.

Један од руских високих официра са искуством из Сирије, генерал потпуковник Андреј Кузменко, је на вежби 2018. са “врло добро” оценио рад српских војника на вежби.

За сада није познато ко ће доћи у Србију да пренесе најновија ратна искуства. Оно што се зна јесте да таква искуства могу да се пренесу на многобројним међународним војним вежбама на којим учествује Србије.

Србија има могућност и да у оквиру Партнерства за мир тражи да мобилни тим за обуку Алијансе дође у госте и пренесе искуства које имају земље НАТО.

Шта се за то време догађа на северу Сирије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Балканска безбедносна мрежа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји