Најновије

Откривено са чиме се сударила америчка нуклеарна подморница у Јужном кинеском мору

Америчка морнарица објавила је, после скоро месец дана истраге, са чим се сударила њихова нуклеарна подморница у Јужном кинеском мору. Истрагом је закључен да је подморница ударила у подводну планину које није било на мапама.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Америчка нуклеарна подморница „Конектикат“ претрпела је оштећења приликом тог судара који се догодио 2. октобра, а повређено је 11 морнара.

Судар са подморском планином, оштећен предњи део подморнице

УСНИ њуз, сајт Америчког морнаричког института, позивајући се на изјаву портпарола Седме флоте Хајлија Симса, објавио је како је истрагом утврђено да се подморница сударила са „подморском планином“.

Резултати истраге предати су вицеадмиралу Карлу Томасу, команданту Седме флоте америчке морнарице, који ће „одредити даље акције, укључујући и оне у вези са одговорношћу“.

На подморници је оштећен предњи део, укључујући и резервоаре за баласт, па је морала недељу дана да путује површином до Гуама на основну поправку, како би могла да буде транспортована на даље радове.

Још није познато када ће подморница напустити Гуам, како би на њој били изведене опсежније поправке.

Геополитичке димензије инцидента

Инцидент је добио и геополитичке димензије, будући да се одиграо у Јужном кинеском мору, те је кинеско министарство спољних послова тражило да Вашингтон објави његове детаље.
Недавно је Пекинг затражио „више од нејасног саопштења“, додајући да „такав неодговоран приступ и заташкавање инцидента у Јужном кинеском мору приморава земље тог региона и међународну заједницу да се запитају о истинитости инцидента“.

Портпарол кинеског министарства Џао Лиђијен рекао је да САД треба да објасне зашто је нуклеарна подморница послата у то подручје и да дају детаље у шта је ударила.
Инцидент у Јужном кинеском мору први је подводни судар у ком учествује америчка подморница од 2005. године, када је нуклеарна подморница „Сан Франциско“ ударила у подморску планину недалеко од Гуама, при чему је један морнар погинуо, а већина од 136 других чланова посаде је повређена.

Друга пловила америчке морнарице такође су доживела низ инцидената у Азијско-пацифичком региону, па су се тако августа 2017. сударили разарач „Џон Мекејн“ и танкер недалеко од Сингапура, када је погинуло 10 америчких морнара. Два месеца раније, разарач „Фицџералд“, док је био на тајном задатку недалеко од Јапана, ударио је у брод који је превозио контејнере, када је погинуло седам чланова посаде.

Исте године, крстарица „Антиетам“ насукала се у Јапану и изазвала еколошки инцидент због изливања нафте у Токијском заливу, док се такође крстарица „Лејк Шемплен“ сударила са јужнокорејским рибарским бродом.

Новинар проговорио о корони, кризном штабом и медијима, ово не смеју да прикажу на РТС и Н1, погледајте шокантну емисију ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји