Најновије

УБИЈЕН ВОЂА АЛ КАИДЕ: Наследник Бин Ладена елиминисан

Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је да су САД убиле лидера "Ал Каиде" Ајмана ал Завахирија у нападу дроном током викенда у Авганистану, што је највећи ударац за ту терористичку организацију од убиства њеног оснивача Осаме Бин Ладена 2011. године.

Ал Каида (Фото: Јутјуб)

"Сада је правда задовољена и овог терористичког вође више нема", рекао је Бајден обраћајући се из Беле куће.

Амерички председник, који се опоравља од корона вируса, истакао је да је, након вишемесечног планирања, дао коначно одобрење за "прецизни удар" на 71-годишњег вођу Ал Каиде.

Он је додао са ће убиство Ал Завахирија донети олакшање породицама скоро 3.000 жртава терористичког напада у САД 11. септембра 2001. године.

Бајден је нагласио да Авганистан никада више неће бити безбедно уточиште за терористе, преноси Би-Би-Си.

"Без обзира на то колико ће дуго трајати, без обзира на то где се кријате, ако сте претња нашем народу, САД ће вас наћи и ликвидирати", рекао је Бајден, а додаје Ројтерс.

Он је додао да је Ал Завахири организовао и друге насилне акте, укључујући самоубилачки бомбашки напад на амерички разарач "US S Cole" у октобру 2000. године, када је страдало 17 америчких морнара, као и нападе на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији 1998. године, у којима је убијено 223 људи.

Огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен који је рекао да су талибани грубо прекршили Споразум из Дохе, мировни споразум из 2020. године, који су потписале САД и талибани ради окончања Ацганистанског рата.

"Суочени са неспремношћу или неспособношћу талибана да испоштују своје обавезе, наставићемо да подржавамо авганистански народ снажном хуманитарном помоћи и да се залажемо за заштиту њихових људских права, нарочито жена и девојчица", поручио је Блинкен.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид потврдио је да је дошло до напада и снажно га осудио, називајући га кршењем "међународних принципа".

Ал Завахири је убијен у противтерористичкој операцији коју је у недељу спровела ЦИА у Кабулу на балкону "сигурне куће", коју је делио са другим члановима своје продице.

Није било других жртава у нападу.

Ал Завахири, један од најтраженијих терориста на свету, имао је кључну улогу у нападима на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године заједно са оснивачем Ал Каиде Осамом бин Ладеном, кога су америчке снаге ликвидирале 2011. у Пакистану.

Талибани: Убиством Ал-Завахирија прекршени међународни принципи

Портпарол талибана Забихулах Муџахид осудио је данас амерички напад у главном граду Авганистана, Кабулу, у којем је убијен лидер Ал Каиде Ајман ал-Завахири и додао да је у питању кршење међународних принципа, јавља Анадолија.

Осуђујући напад, Муџахид је истакао да се ради, не само о кршењу међународних принципа, већ се ради и о непоштовању споразума из Дохе постигнутог 2020. између САД и талибана о повлачењу страних снага из Авганистана.

Завахири је дуже време успевао да избегне америчке напоре да га убију или заробе.

Он је од 2011. предводио групу које је Америка прогласила терористичком, када су америчке снаге у Пакистану убиле оснивача Ал-Каиде Осаму бин Ладена.

Мапу кретања кинеске војске према Тајвану прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube