Најновије

ИЗРАЕЛУ ОДУЗИМАЈУ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ: Ево коме мора да га преда

Израел мора да се ослободи свог нуклеарног оружја и преда своју нуклеарну инфраструктуру Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА). Ову одлуку донео је Први комитет Генералне скупштине УН након резултата првог гласања.

Израелска нуклеарна ракета (Илустрација: Правда)

Према писању Џерузалем Поста, 152 земље су гласале за, пет против. Напомиње се да се пет земаља противило иницијативи: Канада, Израел, Микронезија, Палау и САД. Још 24 земље, укључујући чланице Европске уније, биле су уздржане од гласања.

Резолуција УН скреће пажњу на чињеницу да је Израел једина држава на Блиском истоку и једна од три земље, уз Индију, Пакистан и Јужни Судан, која још није потписала Уговор о неширењу нуклеарног оружја (NPT).

У документу се Израел позива „да не развија, производи, тестира или на други начин набавља нуклеарно оружје, да се одрекне поседовања нуклеарног оружја и стави сва своја необезбеђена нуклеарна постројења под пуни опсег заштитних мера Агенције.

Лист је истовремено подсетио да је раније у октобру заменик амбасадора Израела при УН Михал Мајан скренуо пажњу организацији на чињеницу да су, упркос потписивању споразума, неке земље, посебно земље Блиског истока, прекршиле његове одредбе, и оптужио је за то Иран и Сирију.

У августу ове године у Њујорку је одржана десета конференција о NPT. Као резултат састанака, учесници нису могли да постигну јединствени договор о коначном документу. Према руској страни, многи учесници конференције имали су примедбе на предложену верзију документа. Дипломате из Русије су такође навеле да ставови земље о низу питања нису узети у обзир.

Израелски премијер Јаир Лапид рекао је 24. августа да се израелске власти не противе међународном споразуму о иранском нуклеарном програму, али сматрају да је садашња верзија Заједничког свеобухватног плана акције (JCPOA) неприкладна.

Узнемирујући снимак са украјинског ратишта погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји