Најновије

КО ЈЕ УНИШТИО СЕВЕРНИ ТОК? Испливали детаљи

Рониоци америчке морнарице су прошлог лета поставили експлозив испод гасовода Северни ток, који су Норвежани активирали три месеца касније, рекао је на свом сајту новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, позивајући се на обавештени извор.

Северни ток (Фото: Danish defence)

„Прошлог лета, морнарички рониоци, који су деловали под окриљем НАТО вежбе познате као Балтопс 22, поставили су даљински активиране експлозивне направе које су три месеца касније уништиле три од четири гасовода Северни ток“, написао је он.

Према Хершовим речима, авион норвешке морнарице је 26. септембра испустио сонарну бову, која је активирала експлозивне направе.

Како је новинар нагласио, амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да саботира Северни ток после девет месеци веома тајних дискусија унутар вашингтонске националне безбедносне заједнице.

„Током дискусија, главно питање је било како не оставити доказе“, тврди он.

Замољена за коментар, портпаролка Беле куће Адријен Вотсон рекла је да је „ово лаж и потпуна измишљотина“. А Тами Торп, портпарол Централне обавештајне агенције, одговорила је на исти начин, рекао је Херш.

Такође је додао да је у организовање саботаже умешан и саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

Америчка морнарица је понудила да користи подморницу за напад на Северне токове, а Ваздухопловство - је предлоћило бомбе са даљинским детонатором, нагласио је новинар.

О броју погинулих у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји