Најновије

БАШАР ЕЛ АСАД У МОСКВИ: Ничу нове руске базе у Сирији? (ВИДЕО)

Дамаск би поздравио све предлоге Русије за успостављање нових војних база или повећање броја војника у Сирији, изјавио је сиријски председник Башар ел Асад.

Асад у Москви (Фото САНА)

"Сматрамо да, ако Русија има жељу да прошири базе или повећа њихов број, онда је то питање техничке или логистичке природе. Ако постоји таква жеља, онда сматрамо да је проширење руског присуства у Сирији добро, послужиће овој идеји, саопштио је он у четвртак у интервјуу за РИА Новости.

Асад је у Москви на разговорима са руским председником Владимиром Путином рекао и да руско војно присуство у његовој земљи не мора да буде привремено и да се ограничи само на борбу против тероризма.

"Говоримо о међународној равнотежи, а присуство Русије у Сирији је важно у смислу равнотеже снага у свету као земљи која се налази на Медитерану", нагласио је он.

Према речима председника Сирије, дан раније су руска и сиријска страна на нивоу министара одбране разговарале о питањима сарадње, али тема војних база није посебно покренута.

"Обично не објављујемо каква ће се сарадња одвијати између нас и Русије. Зато што је ово војно питање, које увек има неку врсту тајности. То је природно", рекао је Асад.

У августу 2015. Москва и Дамаск потписали су споразум о неодређеном размештању ваздушне групе руских оружаних снага у Сирији, које су стациониране у војној бази Хмеимим, у покрајини Латакија.

Поред тога, 2017. године Москва и Дамаск су се договорили да у Тартусу на 49 година формирају логистички центар руске морнарице.

Предвиђено је да 11 руских ратних бродова, укључујући и нуклеарне, може истовремено да буде у луци Тартус, а уговор се може аутоматски продужити на период од 25 година.

О чудној направи у рукама Рамзана Кадирова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји