Најновије

На помолу крај рата у Јемену? Саудијска коалиција није могла да сломи Хуте

Делегација Саудијске Арабије и Омана требало би да се састане са руководством Хута идуће недеље како би потписали трајни прекид ватре који би окончао осмогодишњи рат у Јемену.

Извори су за Ројтерс рекли да би споразум могао да буде објављен до 20. априла, уочи муслиманског празника Рамазанског бајрама који означава крај Рамазанског поста.

Специјални изасланик Уједињених Нација за Јемен Ханс Грундберг боравио је раније у главном граду Омана Мускату, где се састао са високим званичницима Омана и Хута како би разговарали о мировном процесу.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом јуче је укинула поморску блокаду Јемена уведену 2015. године, што је већини бродова омогућило да пристају директно у Аден и друге јужне луке без заустављања у Џеди ради безбедносних провера.

Либански лист "Маиден" известио је да је Ријад данас позвао лидере јеменске владе, коју подржава Саудијска Арабија, како би их обавестио о разговорима са Хутима. Извори кажу да је саудијски министар одбране Калид бин Салман представио "решење за излазак из рата у Јемену".

Запратите Јутјуб канал портала Правда и погледајте интервју са Миланом Видојевићем

Према наводима поменутог листа, саудијски план предвиђа продужење примирја за још једну годину, након чега следе кораци за поновно отварање јеменских лука. Очекује се да ће тада Ријад званично објавити крај рата и своје интервенције у Јемену.

Саудијска Арабија и УН ће накнадно спонзорисати разговоре између Хута и ривалских јеменских фракција, и тражити двогодишњи прелазни период за успостављање нове владе.

Дипломатски продор након осам година борби омогућен је након што су Иран и Саудијска Арабија прошлог месеца потписали споразум о поновном успостављању дипломатских односа, уз посредовање Кине.

Према проценама УН, сукоб у Јемену однео је најмање 377.000 живота, 150.000 смрти узрковано је насиљем, а остатак глађу и болешћу. Четири милиона људи је расељено.

Амерички експерт предвиђа изузетно негативан сценарио за САД

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји