Најновије

Украјинска војска пуца по шавовима, док руски авиони десеткују трупе Зеленског

Да би контраофанзива била успешна, оно што се данас дешава украјинским снагама требало је да се догађа руским трупама, пише пензионисани пилот и војни аналитичар Вијаиндер Такур за "Јурејжн тајмс".

Руске Ваздушно-космичке снаге показале су велико умеће у коришћењу својих ресурса, нападајући индустријске објекте камиказама - беспилотним летелицама "геран-2". Потом су обично користиле крстареће ракете Кх-101 и "калибар" за прецизне нападе.

Када постоји потреба за снажним и прецизним ударима, руске снаге нападају суперсоничним ракетама "оникс" или квази-балистичким ракетама "искандер-М", користећи мобилне лансере са копна. Претходно руски дронови мамци приморавају украјинске системе да немилосрдно расипају муницију.

Чувена украјинска контраофанзива требало је да почне жестоким ударима на руске логистичке центре.

Прилагођавање руске противваздушне одбране

Приликом напада на Херсон, украјинске снаге користиле су ХИМАРС системе, које су Кијеву испоручиле САД, како би онемогућиле снабдевање руских трупа. Русија је тада једноставно повукла своје снаге са десне обале Дњепра.

На несрећу Кијева, након повлачења руских снага, руководство руских оружаних снага је прераспоредило своје снаге, складишта и противваздушну одбрану на начин који је умањио деструктивни потенцијал ХИМАРС-а, чији је домет око 80 километара. Такође, Русија је прилагодила свој софтвер како би побољшала стопу обарања ракета и тако их убрзо потпуно неутралисала.

Једанаестог маја 2023, одлучна у настојању да ослаби Русију, Велика Британија је одбацила сваки опрез и најавила да ће Украјини поклонити крстареће ракете "сторм шедоу", домета до 250 километара.

Министар одбране Бен Волас је у парламенту изјавио да Британија донира Кијеву ракете "сторм шедоу" да би му помогла да поврати територије које је изгубио од почетка конфликта.

Овим је Велика Британија очигледно прешла руску "црвену линију" и постала прва земља која је Украјини донирала оружје већег домета способно да погоди мете у Русији.

Дванаестог маја 2023, када је Кијев први пут употребио ракете „сторм шедоу“, украјинска офанзива је изгледала и неизбежна и злослутна.

У ранијој анализи објављеној 12. маја 2023, "Еурејжан тајмс" је анализирао вероватне ефекте увођења пројектила "сторм шедоу" и закључио да је руска стелт радарска мрежа довољно ефикасна и да ће олакшати пресретање ових пројектила.

"Међутим, попут ракета ХИМАРС, неке ракете `сторм шедоу` ће вероватно проћи кроз руску одбрану", закључио је тада "Јурејжн тајмс". "Узимајући у обзир много већи домет ових ракета и деструктивнију бојеву главу, сваки `сторм шедоу` који прође руску одбрану задаће болан ударац.”

Олуја (сторм) се претворила у сенку (шедоу)

Ово се показало тачним. Две недеље након што је увео пројектиле "сторм шедоу", Кијев није успео да умањи способност Русије да снабдева своје снаге.

У том периоду, украјинска војска је извршила неколико напада, попут оног на школу авијације у Луганску или на складиште ракета у Маријупољу. За то време, руске снаге противваздушне одбране ефикасно су обарале ракете "сторм шедоу".

Руске снаге су одиграле кључну улогу у ограничавању штете од британских пројектила.

Украјина није у потпуности искористила потенцијал пројектила "сторм шедоу" због ограниченог броја платформи за лансирање.

"Сторм шедоу" је тежак 1.900 килограма. Кијев, у овом тренутку, располаже са два тешка ловца, Су-24 и Су-27, који су теоретски способни да носе ракету.

На почетку конфликта, у фебруару 2022. године, Украјина је имала 34 Су-27 и између 16 и 24 Су-24М.

Дана 2. маја, украјински министар одбране Алексеј Резников, након састанка са британским министром одбране Беном Воласом, објавио је на Твитеру слику Су-24МР, који носи пројектил "сторм шедоу".

Су-24МР је извиђачка варијанта авиона Су-24М. Нагађа се да је број Су-24МР у поседу кијевских снага на почетку конфликта износио 10. Верује се да су четири Су-24МР од тада оборена.

У ствари, Резников је открио да Украјина има само шест платформи за лансирање британских ракета. Недостатак лансирних платформи веома лако објашњава ограничену употребу пројектила "сторм шедоу".

Суморне прогнозе за украјинску контраофанзиву

Раније се спекулисало да су украјински ловци-бомбардери Су-24М модификовани да носе ракете "сторм шедоу" у Пољској, почев од новембра 2022. То је било шест месеци пре него што је Велика Британија званично објавила да ће преслати ове ракете Кијеву.

Међутим, према речима пензионисаног заменика команданта Народне милиције ДНР Едуарда Басурина, летелица са репним бројем 60 није напустила земљу ради надоградње за лансирање пројектила "сторм шедоу". То значи да је британско војно особље надоградило авион у Украјини.

Русија тврди да је оборила три бомбардера Су-24 од увођења "сторм шедоуа"  -  један 13. маја код Луганска, други 17. маја код Варваровке у ДНР и трећи 18. маја код Славјанска.

Изненадни пораст броја обарања украјинских Су-24 доводи у сумњу наставак украјинских операција са британским ракетама "сторм шедоу". Јасно је да руско ваздухопловство кренуло у лов на украјинске Су-24.

Неуспех Украјине да деградира способност Русије да снабдева своје трупе на линији фронта употребом пројектила "сторм шедоу" вероватно је један од најважнијих разлога за неспособност Кијева да покрене своју дуго најављивану контраофанзиву.

Ограничен број Су-24МР, којима располаже Кијев, чини прогнозу за украјинску контраофанзиву прилично суморном.

Амерички потпуковник: Клатно конфликта у Украјини прелази у корист Русије

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји