Najnovije

Miloš Jovanović: Šišanje ovaca u režiji Vučića i Kristofera Hila

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da veruje da je "duboko neispravno učestvovati u farsi koju SNS naziva izbori za Beograd".

Jovanović se osvrnuo na dešavanja u Zaječaru.

„Kad jedna vlast nema više legitimitet, kad imate zemlju gde je urušena demokratija, sveopšte ludilo, sad već ovo postaje zona sumraka sa svim događajima poslednjih dana i lažnim, falš izborima u Beogradu, ostaje ljudima da se sami bore, da uzmu pravdu u svoje ruke, što naravno nije dobro, ali kada nemate institucije, kad su zarobljene od strane vladajućeg režima, onda to ovako izgleda. Plašim se da će biti sve više ovakvih scena u budućnosti, poslednji je čas da se polako prizovemo pameti i počnemo da radimo kvalitetnije“, kaže Jovanović.

Ističe da je „najveća odgovornost na Aleksandru Vučiću“.

„Na režimu, na atmosferi koju je napravio, ali ne može se reći da smo se mi iz opozicije pokazali kao sjajni, da smo bili na visini zadatka“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Novi DSS je uvek bio u specifičnoj poziciji.

„Istinske smo patriote, a veće smo demokrate od većeg dela opozicije. To je uvek tako bilo, vratite se na sliku medija kada je bio Vojislav Koštunica, kako je to disalo, kako je u poslednje vreme. Principijelni smo, dosledni, nismo miljenici zapad, ali smo jedini koji nikome ne polažemo račune. Naši birači su oteti, najveći deo je kod lažnih patriota, s obzirom na napade koje trpimo sa besmislenim lažima, odbranili smo rezultat na izborima, ja sam izlazio na svoje ime, oba puta, kad se sve ovo uzme u obzir, ne mogu da se žalim, da li sam zadovoljan, nisam, ali ne mogu da se žalim“, ističe on.

Dodaje da prema opoziciji koja je odlučila da na izbore izađe „nije oštar“, već da je ovo „zaista zona sumraka“.

„Slušam kako će oni da se žale Ustavnom sudu zašto im neko ne dozvoljava da krše zakon, postaje tragikomično, zona sumraka u svakom pogledu, sad se neko žali zašto ne može da krši zakon, koji je sam doneo u dogovoru sa vlašću. Nisam oštar nego se pitam do kog nivoa besmisla ćemo da dovedemo situaciju u zemlji“, kaže on.

Pojasnio je da, kad je rekao da je „učešćem u izborima deo opozicije u kolaboraciji sa Vučićem„, nije mislio da bilo ko ima dogovor sa njim.

„Stvarno mislim da niko nema, stvarno mislim da su opozicione stranke, nedosrasle, nezrele, ali opozicione. Ne mislim da neko ima dogovor sa Vučićem, niti sam to rekao zato što su odlučili da izađu, nego što sad već prave ozbiljnu štetu, jer su učestvovali u stvaranju privida da su se uslovi poboljšali. Daju alibi Ani Brnabić da kaže ono što se i rekla – da opozicija više nema prava da se buni, a ne da ništa nije promenjeno, nego smo neka zakonska rešenja pogoršali“, kaže Jovanović.

SNS će, smatra on, da nastavlja migracije.

„Samo će da krene pre. Sve je potpuna katastrofa i na sve to se žale što su očigledno iza zatvorenih vrata imali datu reč da će ovo moći da se krši, da zakon može da se krši. Do sad smo znali da SNS krši zakon, a sad oni to kažu, dođu i kažu imali smo dogovor. Posle svega idu na Ustavni sud, kako bi rekao šta – dobro, kršite zakon. LJudi, ovo više nije država, ovo je Mapet šou. Ja kao Srbin, demokrata, građanin ove zemlje, neko ko ponešto zna i neke diplome ima, stvarno se pitam gde je kraj, hajde da ukinemo sve, ovo više nema smisla“, kaže on.

Objasnio je i zašto Novi DSS izlazi na izbore u drugim gradovima.

Znate kako se meri princip jednakosti i doslednosti, jednak tretman za iste situacije, nisu iste. Ne samo što je Beograd glavni grad, u Beogradu su lokalni izbori bili, pokradeni su, niko nije suštinski negirao tu migraciju birača, u toj srazmeri, imamo krađu koja je dokumentovana, a zatim Malu Krsnu, da su nakon decembra nastavili da prijavljuju fiktivno birače. Mislim da se to dešava i da će se dešavati, ali ovde su izbori bili, ovde se ponavljaju. Za Beograd se vodi spor pred Ustavnim sudom, u Novom Sadu se ne vodi, u Nišu se ne vodi, tamo se izbori tek sad odvijaju. Ako me pitate da li verujem da će biti malverzacija, verujem, zato sam dao pismo i preporuku svim lokalnim odborima da se izlaze na izbore“, kaže on i dodaje da im je dao „slobodu i odgovornost“.

Na pitanje šta će raditi ako se neizlazak na izbore pokaže kao pogrešna odluka, kaže da „ne može da bude pogrešna odluka kad niste saučesnici u krađi“.

„Neka bude i da nestanemo zbog toga, bila bi me sramota da sada gostujem kod vas i pričam o programu za Beograd, posle Male Krsne i Arene bila bi me sramota. Verujem da je duboko neispravno učestvovati u farsi koju SNS naziva izbori za Beograd, šišanje ovaca u režiji Vučića i Kristofera Hila“, kaže on.

Mišljenja je da birači „razumeju poruke da kad je različita situacija može da zahteva različite tretmane“.

Ističe da „nisu u kampanji“.

„To su lokalne samouprave, tamo gde vode kampanju, vode bez mene, logo mogu da koriste, ali ime i lik ne. Rekao sam i u pismu, na mene u kampanji ne računajte. Nelogično je da lokalne izbore stalno pokriva lider stranke“, smatra on.

Govoreći o bojkotu, istakao je da neće nikoga pozivati, kada su građani u pitanju.

„Kao i sa studentima, verujem da su dovoljno pametni. Ja ću reći samo kako stvari stoje. Iz ove farse ćemo imati svakako naprednjačku vlast u Beogradu, nakon 2. juna, niko nema valjda iluziju da će biti drugačije, vlast će po definiciji biti nelegitimna, jer iz farse ne može biti legitimna. Imamo dve opcije kao građani, ili ćemo nelegitimnost da pojačamo, tako što nećemo da učestvujemo u farsi, ili ćemo učestvovati. Da bi bio bojkot izbora, moraju da se dese izbori, ovo nisu izbori 2. juna u Beogradu. Ja ću ići i objašnjavati zašto nisu izbori. To nije kampanja za bojkot. Dragi sugrađani, imate odgovornost, preuzmite je, na meni je da vam kažem kako vidim situaciju – ili ćete pojačati nelegitimnost neizlaskom ili ćete učešćem u farsi ublažiti nelegitimnu vlast nekog Šapića ili ko god da bude, pa kad bude rušenje Sajma, nećemo imati baš mnogo prava da se bunimo“, naglasio je.

Osvrnuo se i na grafite koji su se pojavili u Beogradu, koji promovišu bojkot izbora.

„Ne živim od politike, bavimo se vrlo ozbiljno, promišljamo, imamo viziju ove zemlje, ne bavim se pisanjem grafita. To bi mi bilo ispod časti. Jedan jedini grafit sam napisao sa 12 ili 13 godina, napisao sam Šomi ili Miloš PFK. Ne bavim se grafitima, ne snimam se na mrežama. Mislim da je to neozbiljno, apelujem na građane da počnu da prepoznaju ko šta i kako radi. Možete da se ne slažete sa mojim političkim opredeljenjem, ali doslednost da mi osporite ne. Grafitima i autolakovima se nikad nisam bavio“, kaže Jovanović.

Dragan Đilas je pozvao sve opozicione stranke da odustanu od izbora. Jovanović kaže da će „imati problem da sedne za sto sa njima“.

„Imaću poteškoća, jer, jutros je Ratko Femić kod vas rekao, vukli su nas za nos, hajde nas, vukli su i građane. Žao mi je što ProGlas neće da izađe malo ozbiljnije, u tom dokumentu stoji da ponovljeni izbori u Beogradu neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih nećemo pristati. Ko ne poštuje reč, teško možete da sarađujete posle sa njim. Imaću problem, ne znači da zbog opšte situacije, odgovornosti, neću, ali napravili su veliku štetu, to što su uradili, ogromnu štetu su naneli, ne samo opoziciji, državi, borbi za uslove, demokratiji. Juče i danas prisustvujemo tome da oni kažu da je protivzakonito, ali su imali obećanje vlasti da će ići mimo zakona koji su zajedno doneli, to je nadrealno. Ja ne znam da li građani shvataju besmisao ove situacije“, kaže on.

Kako je rekao, „2. juna ćete imati nelegitimnu vlast u Beogradu“.

„Koliko nelegitimnu, to će zavisiti u velikoj meri od nas. Đilas ih je pozvao da se povuku, meni bi bilo ispod časti da im se obraćam posle svega. U poltiici vreme uvek sve pokaže, divota“, kaže on.

PANIKA U UKRAJINI! Zelenski izdao hitan nalog! Sve staje zbog Harkova!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA