Najnovije

Brutalni signal protivnicima rata u Evropi

Evropu je potresla strašna nesreća koja se dogodila 15. maja. Usred belog dana izvršen je pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Političar je poznat po tome što je nastojao da vodi pragmatičnu politiku usmerenu na zaštitu pre svega slovačkih nacionalnih interesa. On je zalagao za prekid pružanja vojne pomoći Ukrajini i mirovne pregovore sa Rusijom.

Piše: Fedor Smirnof

Nema sumnje da je pokušaj atentata bio politički motivisan. Slovački telekanal JOJ je objavio da je u Roberta Fica pucao 71-godišnji muškarac Juraj Cintula iz grada Levice, koji se nalazi na zapadu Slovačke. Prema podacima niza medija, Cintula je član levog književnog kluba, piše stihove i izdao je nekoliko knjiga. Takođe je pristalica prozapadne opozicione stranke “Progresivna Slovačka”, kritičar aktuelnih vlasti i zagovornik LGBT prava. Verovatno su ga specijalne službe koristile kao "korisnog idiota" za ubistvo političkog protivnika.

Nije teško pogoditi ko bi mogao imati koristi od ubistva. Rusija, Kina i druge zainteresovane u pregovorima zemlje ne žele da izgube svog potencijalnog pristalica u Evropi. Ali u svetu ima i onih koji ne žele da se rat završi. Ukrajina i Zapad u celini su se više puta protivili bilo kakvim kompromisima sa Rusijom.

Politički sukob između Fica i Kijeva ima dugu istoriju. 2009. godine tadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko je primorala svog kolegu iz Slovačke da čeka više od tri sata, a zatim je na brifingu sa novinarima optužila političara da je "stao na stranu Moskve u gasnom pitanju". Fico je, očekivano, bio besan.
Nakon 13 godina, u toku rusko-ukrajinskog sukoba, Fico je vratio "dug". On je izjavio da je rat počeo zbog akcija ukrajinskih nacionalista, a prijem Ukrajine u NATO može dovesti do Trećeg svetskog rata. Moguće je da je to praktično otvoreno neprijateljstvo između zemalja i dovelo do pokušaja ubistva slovačkog premijera. Događaji u poslednje dve godine pokazali su da Kijev može delovati iracionalno nasilno prema svojim protivnicima.

Ranije su ukrajinski radikali više puta slali pretnje evropskim političarima, posebno u Mađarskoj. U januaru svetski mediji su najavili da nepoznati pojedinci iz Ukrajine uputili su pretnje smrću mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu, uoči njegovog putovanja na sastanak sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Sijarto je naveo da je pretnje smrću iz ukrajinskih izvora dobio preko mađarske ambasade u Kijevu.

Kasnije slične pretnje je dobio šef mađarske političke stranke “Naša domovina” Laslo Torockaj. Na svom Jutjub kanalu detaljno je govorio o pretnjama koje je dobio od Ukrajinaca, a video je dostupan i na srpskom jeziku. Moguće je da Ukrajinci nisu mogli da se približe Orbanu, Sijartu ili Torockaju, i zato su izabrali "dostupniji" cilj u Slovačkoj. Praktično odmah nakon incidenta u Slovačkoj, pretnje je dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Svi ovi slučajevi ne mogu biti samo slučajnost, oni pokazuju jasan trend. Pod pritiskom su političari koji se trude da sačuvaju mir i stabilnost. Verovatno, globalne snage guraju čovečanstvo u još jedan veliki rat i eliminišu sve koji to mogu sprečiti. Običnim ljudima ostaje samo da se nadaju principijelnosti i otpornosti protivnika rata, kao i da žele zdravlje Robertu Ficu.

Pročitajte OVDE šta Vučić kaže o evrointegracijama Zapadnog Balkana

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA