Najnovije

EVRO-JAVAŠLUK: Priština saopštila da priprema "nacrt ZSO"

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u Prištini Donika Gervala-Švarc najavila je da vlada priprema nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, da će ga do kraja meseca dostaviti Ustavnom sudu na razmatranje, istovremeno zahtevajući od Saveta Evrope "da bez odlaganja pozove Kosovo u članstvo te organizacije".
Bez srama...

Bez srama...

Pripremu nacrta statuta vlada u Prištini pokrenula je nakon poziva međunarodnih krugova, koji su istakli da je dostavljanje nacrta statuta ustavnom sudu, uslov da se članstvo Kosova u Savetu Evrope stavi na dnevni red Komiteta ministara te organizacije.

Donika Gervala je saopštila da je poslala pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kojim ga obaveštava da vlada u Prištini preuzima obavezu da će pripremiti nacrt za stvaranje mehanizma samoupravljanja, koordinacije i saradnje opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Time se ispunjavaju nasleđene međunarodne obaveze Kosova, zadovoljavaju potrebe građana srpske zajednice, ali istovremeno poštuje Ustav i svi zakoni Kosova u celini i do detalja, kao i principi Saveta Evrope. Takav nacrt služi, s jedne strane, cilju vlade da integriše nevećinske zajednice i primeni zakone u svim opštinama", napisala je Gervala.

Ističe da nacrt obezbeđuje "ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Kosova", već istovremeno sprečava nedozvoljene intervencije spolja, kako u opštinama, tako i, kako ističe, na Kosovu u celini.

Gervala poručuje da je upućivanjem pisma predsedniku PS SE postignuta konkretizacija posvećenosti Prištine da preduzme važan i opipljiv korak u ispunjavanju svojih obaveza.

"Tražimo i očekujemo da Savet Evrope ispuni svoj deo obaveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Savetu Evrope, kao zemlja koja ne samo da je dobila najviše uslova za članstvo u ovoj organizaciji, već je sve te uslove ispunila", napisala je Gervala-Švarc u objavi na Fejsbuku.

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA