Najnovije

Vučić: U istoriju će ući ono što ću im reći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se obratiti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici i da će reći ono što će ući u istoriju.

"U istorijske čitanke će ući to što ću im reći. Lažu sve vreme. Kažu da nema kolektivne krivice, a koje ime piše u rezoluciji? Niste kaznili one koji su vadili oči Slobodanu Iliću sudiji. Ko postoji da ga Srbija nije isporučila? Sve je isporučila, sve ste uradili za individualnu odgovornost. Što lažete? Ja se ne osećam nemoćno, ušao sam u ring sa nekim ko je trostruko teži, znajući da ćemo da izgbuimo, ali ćemo da se borimo", rekao je Vučić za RTS.
Kako je naveo, postoje četiri cilja koja žele da postignu usvajanjem rezolucije o Srebrenici.

"Prvi cilj je ukidanje Republike Srpske, drugi je revizija presude za odgovornost Republike Srbije, treći - neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za odštetu, a četvrti je dodatno opterećivanje Srbije i stavljanje samara na njena leđa i pleća, a nije im cilj da grade bliže odnose, već želja da na takav način unište svaku vrstu otpora njihovoj nakani da svoju državu organizuju centralistički, suprotno Dejtonskom sporazumu", naglasio je Vučić.

Dodao je da zemlje uoči sednice Generalne Skupštine UN trpe ogromne pritiske.

"Za sedam dana, baš u ovo vreme će, pretpostavljam, da se završi sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Oni će formalno da pobede. Ja mislim da će svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost, da se oseća ponosno", rekao je predsednik Srbije.

I večeras smo se borili, i večeras smo konačno dobili potvrdu za neke da će da budu uzdržani.

\"Neki koji su bili uzdržani, pod pritiskom su ih naterali da budu protiv".

Predsednik je rekao da će Mađarska sigurno glasati protiv rezolucije o Srebrenici u GS UN, kao i da je siguran da za rezoluciju neće glasati ni Slovačka, ni Kipar.

“Nadam se i verujem da moji prijatelji, i lični i ove zemlje, iz Emirata i Bahreina neće glasati ‘za‘“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je skoro pa uveren da će, kako je rekao, naši kineski prijatelji biti protiv.

“I to po prvi put i to je od velikog značaja. Ja sam razgovarao sa predsednikom Sijem lično o tome i on je meni ukazao na to koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije i beskrajno mu hvala na tome“, rekao je Vučić i istakao da je reč o odgovornom i ozbiljnom čoveku.

Istakao je da Srbija radi sve što može, ali da je Srbija mala zemlja u odnosu na liniju Berlin-London-Vašington koja se zalaže za usvajanje te rezolucije.
"Naš otpor će biti veoma jak i snažan, što ćete videti i po broju glasova. Biće jasno šta su uradili time - ne samo da nisu postigli jedinstvo, već su podelili i svet i region", rekao je predsednik.

Govoreći o stavu Crne Gore prema rezoluciji o Srebrenici rekaoje:

"Šta hoćete da kažem za Crnu Goru? Da jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragkva protiv, za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, a Crna Gora da bude za? ALi vam i to govori koliko se poredak u svetu menja".

"Hoće kaznu za ceo jedan narod"

Predsednik Srbije je rekao da su u svetu naučili na Srbiju koja ćuti i koja trpi udarce po glavi. Na Srbiju pognute glave.

"Nemojte da se lažemo da im je stalo do pijeteta, ja sam bio u Srebrenici i položio cvet. Ne žele žaljenje, da neko pokaže najveći mogući pijetet. Hoće kaznu za jedan ceo narod", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija napredovala brže nego ikada u svakoj sferi u poslednjih 12 godina, kao i da smo znali da će u trenucima sukoba u Ukrajini, a pošto nismo uveli sankcije Rusiji, mnoga koplja da se lome na našim leđima.

“To sam rekao i pre dve godine, i pre godinu dana, i danas dve i po godine od početka izbijanja tog sukoba. Teška pozicija za Srbiju, posebno u uslovima u kojima vi ne dozvoljavate i vidite da kolektivni Zapad neće da dozvoli ništa što bi moglo da se čuje sa ruske strane Samo kod nas možete čuti jedne i druge i treće i sve ostale i upravo to smeta svima”, rekao je Vučić.

Istakao je da to govori o našem demokratskom kapacitetu, kao i da govori o slobodi u našoj zemlji.

“To govori i o tome da smo jedna nezavisna, jedna ozbiljna i odgovorna zemlja”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da mu politički instikt govori i da je rezolucija o Srebrenici strašno važna.

“Možda važnija od svega. Jer ja znam kako će to teške posledice da izazove, ne za mene, ne za vas, možda ne za našu generaciju, za neke u budućnosti. Ukoliko budu videli da im je to prošlo lako i jednoglasno kako su zamišljali da će da prođe. A da su hteli nešto lepo da učine, seli bi sa nama da se dogovaraju osam meseci, a ne sa Nemcima. Seli bi sa nama da razgovaraju, pa da vidimo šta možemo da napravimo”, poručio je Vučić.

VELIKI JURIŠ NA HARKOV: Počelo oslobađanje važnog mesta - "Ruske trupe samouvereno idu napred" (MAPA)

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA