Најновије

Једе се два пута годишње, чини чудо за здравље и лепоту: Испробајте стари божански лек!

Квасац сте можда до сада гледали као састојак који вам помаже да вам тесто испадне савршено. Али, кад прочитате и сазнате шта све лечи и у које сврхе можете да га употребите, више нећете моћи без њега!
Квасац (Фото: volosy-volosy.ru)

Квасац (Фото: volosy-volosy.ru)

У народној медицини, пивски квасац познат је као лек за многе болести, а место је нашао и у званичној медицини. Најбољи је суви, јер га организам потпуно искоришћава. Међутим, имајте у виду да га не треба узимати у свежем стању из више разлога - брзо се квари, горког је укуса, изазива надимање, гљивице га узимају из хране у пробавном тракту, витамине Б групе који су им потребни за развој и размножавање, а организам није у стању да из живих ћелија (гљивица) искористи ни витамине Б групе, нити друге хранљиве састојке. Стога се данас производи осушени пивски квасац, који организам лако и потпуно искоришћава, а који се узима са водом, уз главне оброке. Међу корисним састојцима се посебно истичу протеини, који су слични онима животињског порекла, као и шећер, гвожђе, минерални састојци олигоелементи и витамини, нарочито групе Б. Препоручује се у свим животним добима због заштитне функције, с тим да дневна доза подељена на три једнака дела не сме да прелази шест до десет грама. Квасац чини група гљива које, ослобађајући угљен-диоксид, растварају шећер на алкохол. Међутим, нису све врсте корисне. Поједине могу да изазову и инфекције. Пивски квасац користи се за прављење хлеба и напитака, а у једном документу из 1555. године пре нове ере помиње се да "блато" из пива (квасац) чува телесно здравље. У 16. веку лекари су суви пивски квасац назвали "божанским леком".

Лековита дејства

Квасац штити јетру, очи, кожу, отклања умор, одржава равнотежу цревне флоре, помаже у сузбијању акни, спречава мучнину и ублажава пробавне тегобе. Код вегетаријанаца, користан је и као додатак исхрани. Сви би требало да га узимају барем два пута годишње, током два месеца јер је толико потребно да се испољи његово деловање. У слуцају посебних тегоба, узима се два пута дневно до излечења. Суви пивски квасац има значајну улогу у дијетотерапији многих болести: шећерне, обољења пробавних органа, упале желудачне слузнице, чира на желуцу, код обољења јетре и жучних путева, затвора као и у дијетама за мршављење, јер подстиче губитак килограма. Поред хранљиве, квасац има и велику дијететску вредност, па се користи у лечењу бактеријских и гљивичних инфекција коже, органа за варење, запаљења јетре и жучних путева. Ублажава предменструалне и климактеричне тегобе. Као природни регулатор холестерола, најефикаснији је у комбинацији са медом и јабуковим сирћетом (по једна супена кашика). Суви пивски квасац је и природни антибиотик, јер контролише бактерије које би могле да буду штетне за организам, а истовремено подстиче учинак бактерија корисних за добар рад црева. Само једна супена кашика доброг пивског квасца задовољава дневне потребе људског организма. Процесом прераде сировог квасца добија се суви пивски квасац, који представља праву ризницу хранљивих састојака, као што су протеини, амино-киселине, угљени хидрати, минерали, олигоелементи и витамини. Зове се пивски јер се, пре него што се сазнало за његова лековита својства, користио само за производњу пива. Садржи велике количине витамина Б и три важна елемента: селен који успорава процес старења, хром за превенцију дијабетеса и инфаркта и глутамин који поспешује елиминацију штетних материја.

У служби лепоте и здравља

Кажу да је тајна лепоте Грете Гарбо скривена у сувом пивском квасцу, а оно што је сасвим сигурно јесте то да се његово дејство види на кожи, коју за кратко време чини чврстом и блиставом. Поред тога, он помаже и да акне брзо нестану, а врло је ефикасан код екцема, упала и инфекција коже. Такође, јача зубе, косу и нокте, делује антиканцерогено, а делује и на здравље јетре јер чисти крв од токсина.

Маска од квасца

Једном у две недеље размутите једну кашичицу квасца и исто толико млека. Направите компактну, ни превише густу ни превише ретку масу, коју можете да намажете на лице. Оставите да стоји 20 минута док се не осуши, а затим лице оперите топлом водом. Користите квасац и као зачин - поспите једну кашичицу квасца поспите преко житарица, умешајте га у супу, пире или грашак, сок од парадајза, кашичицу додајте у колач који печете или поспите по јогурту или сиру.
Прочитајте још:Лековити индијски напитак за бољу пробавуРешите се херпеса и акни за само 12 сати природним путем!
Извор: zanimljivosti.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА