Најновије

ИСТРАЖУЈЕМО: Олбрајтова од почетка "муљала" са доказима о Сребреници

САД - Медлин Олбрајт, некадашњи кључни функционер Клинтонове администрације, а тренутно активна у Обамином кабинету, 10. августа 1995. године, Савету безбедности Уједињених Нација, на специјалној затвореној седници, представила је сателитске снимке Сребренице од 11. јула исте године.
Медлин Олбрајт (Фото: ЈуТјуб)

Медлин Олбрајт (Фото: ЈуТјуб)

Ове снимке је начинио специјални шпијунски авион У-2, писао је тада Њујорк тајмс. Олбрајтова је на затвореној седници чланицама Савета безбедности УН, којих је на том састанку било 14, показала поверљиве фотографије, а три су фотографије објављене и јавно. Тражила је од чланица СБ УН-а да подрже подизање оптужнице против босанских Срба због масовних убистава 11. јула 1995. године. Као доказ је показала три фотографије на којима се виде ископине на земљи и разрована земља. На фотографијама се види свеже разрована земља и "тешка возила" која се крећу према истим, наводи амерички лист у тексту из авуста 1995. године. Олбрајтова је присутним чланицама на састанку рекла да је нестало између 2000 и 2700 људи у Сребреници и да је могуће да су они побијени од стране босанских Срба. Она је то рекла 10. августа на затвореној седници СБ УН-а, а Њујорк тајмс  је објавио 11. августа 1995. године, односно, све се дешава тачно месец дана после стрељања у Сребреници. Њујорк тајмс је објавио да је Олбрајтова тврдила да има поверљиве фотографије фудбалског стадиона у Сребреници на којим се види да су ту заточене веће групе људи и да их је показала чланицама СБ УН, док је америчка администрација за исте тврдила да су поверљиве. Касније је говорила о фотографијама на којима се виде свеже закопане рупе и такве три фотографије је показала новинарима, а фотографије фудбалског стадиона о којима је раније причала, после неколико дана није хтела да покаже јавности.
Прочитајте још:ЗМИЈА КОМЕНТАРИШЕ: Клинтону је жао због напада на Вучића, али…КАКАВ ОТАЦ -ТАКАВ СИН: Бакир иде Алијиним стопама – са Клинтоном спрема нови рат!
Америчка администрација је накнадно саопштила да фотографије које нису показане новинарима приказују око 600 људи који су заточени на фудбалском стадиону. Ове фотографије су снимљене 13. или 14. јула, пише Њујорк тајмс. Њујорк тајмс наводи да је цела промоција фотографија покренута у тренутку када је хрватска армија протерала српско становништво из Хрватске уз подршку САД-а. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА