Најновије

СТРАТФОР: У августу нови рат у Донбасу

САД - Америчка аналитичка кућа "Стратфор" је објавила нову студију и пројекцију у којој прогнозира да ће у Донбасу доћи до нове ескалације жестоких сукоба, односно, обнове ратних дејстава који су у последње време од потписивања Минског споразума били сведени на периодичне окршаје.
Артиљерија армије ДНР (Фото: ЈуТјуб)

Артиљерија армије ДНР (Фото: ЈуТјуб)

Армија ДНР константно извештава о кршењу примирја од стране украјинске војске, али у последњих месец дана ова кршења примирја су све чешћа и све жешћа, па је у неколико наврата долазило до жестоких гранатирања, а у једном од тих гранатирања је рањен и припадник мониторинг мисије ОЕБС-а. Контактна група није ни дошла до споразума и решења, а сукоби су све већи и већи, док се број жртава од гранатирања увећава, пише Стратфор и истиче да је август месец у којем ће доћи до обнављања потпуног рата између устаника и армије Украјине. Обнављању рата доприноси Запад, односно, непопустивљост Запада, недостатак напретка у преговорима, али и чињеница да је лакше ратовати лети, него зими или током пролећа, пише америчка аналитичка компанија. Кијев жели да устаници Донбаса положе оружје као услов промене Устава на коју су се обавезали Минским споразумом, док ДНР и ЛНР одбијају да предају наоружање и траже да се пре тога промени Устав Украјине којим се Донбасу дао посебан статус и широки вид аутономије. Русија сматра да мора бранити своје интересе на целом простору бившег Совјетског савеза, а Запад се оштро противи томе и не жели то да прихвати, сматрајући Украјину првенствено делом Европе и зоном свог утицаја. У томе је суштина целог сукоба, оцењују у америчкој компанији Стратфор.
Прочитајте још:ЈЕДИНСТВЕН: Ловац МиГ-31 се може користити још најмање 100 годинаГАЛБРАЈТОВО ПРИЗНАЊЕ: Америка је дала зелено светло Хрватима да пролију српску крв!
Стратфор упозорава да би јачањем санкција према Русији, Запад могао испровоцирати Москву да се руске трупе појаве ван граница Руске Федерације. Напретка у преговорима нема, Запад не показује никакве позитивне сигнале, а то би Русију могло натерати да промени стратегију, закључују у компанији Стратфор. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА