Најновије

СТИГЛИ ЗВАНИЧНИ ЗАХТЕВИ И РОК: Ево колико времена "Против диктатуре" дају Вучићу да испуни захтеве! (ВИДЕО)

Седмог дана протеста усаглашен је списак захтева организатора демонстрација из већине градива у којима се одржавају, а дат је и рок властима за њихово испуњење.

"Против диктатуре" пред Владом Србије (Фото: принтскрин)

Иако не постоји званична организација која стоји иза протеста који се шире по Србији под слоганом "Против диктатуре", издато је званично саопштење, које је, како се тврди, усаглашено у већем делу градова. Како се наводи у саопштењу потписаном са "Протест против диктатуре", учесници протеста који су се до сада повезали из Србије и дијаспоре иступају са саопштењем и основним захтевима, како би се отклонила негативна слика искоришћавања младих за циљеве политичких и других организација. Организатори су се на почетку саопштења оградили од утицаја политичких странака, не одричући никоме право да подржи ова окупљања. Протест је, како наводе, настао спонтано, сходно нарастујућем разочарењу у функционисање државних институција, непостојању слободе медија и неравноправном представљању различитих политичких опција током предизборне председничке кампање. Напомињући да је протест настао као вид потребе да се незадовољство грађана чује, "Против диктатуре" кажу да је, иако га у медијима називају "студентским", овај протест прерастао у окупљања свих грађана у којем најмасовније учествују студенти и млади. У саопштењу се даље наводе захтеви, који су, како тврде, усаглашени у већини градова у којима трају демонстрације: 1.Смена челника РТС-а и уредника информативног програма РТС-а, због режимског извештавања и неравномерне заступљености председничких кандидата у предизборној кампањи. 2. Смена чланова савета РЕМ-а, због нереаговања на више стотина прекршаја и пријава у вези са извештавањем медија у предизборној кампањи. 3. Разрешење председнице Народне скупштине Маје Гојковић, због суспендовања рада Народне скупштине. 4. Смена чланова РИК-а, због непоштовања одлука Уставног суда. 5. Ревизија - сређивање бирачког списка у циљу утврђивања тачног броја бирача. 6.Поједностављење процедуре гласања у дијаспори. 7.Поништавање лажних доктората високих функционера Небојше Стефановића и Синише Малог. "Наш циљ је да се успоставе фер правила игре у оквиру којих ће се свака легитимна политичка опција такмичити и веродостојно приказивати, а не медијски и јавно игнорисати", кажу неименовани организатори протеста и позивају све медије да ово саопштење у целости објаве, захтевајући од РТС-а да се ово саопштење прочита у Дневнику 2. Они су, по први пут, дали и рок до ког захтевају да се Влада Републике Србије изјасни и поступи у складу са наведеним захтевима до 17. априла 2017. "Ми нећемо одустати!", поручују организатори Протеста.

Раније...

Најмасовнији протести су у Београду, али и грађани других места широм Србије се окупљају у својим местима. Београд: Још око 17.30 почело је окупљање испред Дома Народне скупштине, да би тачно у 18.00 била блокирана саобраћајница која спаја Трг Николе Пашића и Таковску улицу. Протесту су се придружили и чланови удружења Ефектива, организација потрошача и клијената банки, који су стигли под својим обележјем, опремљени трубицама. Формирана је колона грађана на чијем почетку су добошари. Окупљени носе транспаренте са написима: "Народ гладује а елита се радује", "Нећемо да будемо јефтина радна снага", "И ваздух сте приватизовали", "Даље нећеш моћи, зваћу децу" и "Против терора власти". Заштитна ограда померена је око "Српског зида плача" тако да је проширен простор између самог паноа и ограде. Колона је прошла Трг републике, Македонску и Светогорску улицу, након чега су стигли до зграде РТС-а. После скандирања "Хоћемо уживо" испред зграде РТС-а, маса се утишала на минут, али и припремила за њихов перформанс падања у несвест. Узвикивали су и "оставке". Протести су, као и претходних дана, завршени без инцидената. Следеће окупљање најављено је а сутра у 18 часова. Нови Сад: Што се тиче Новог Сада, маршрута је следећа: Трг Републике- Јеврејска - Булевар Ослобођења - Маскима Горког, па поред РТВ-а назад на Трг. Према незваничним информацијама, протест у Новом Саду је најмасовнији до сада, и процењује се да је у колони око 10 000 грађана. Колона се креће кроз централне градске улице, а демонстранти позивају све људе из околних зграда и кафића да им се придруже. На челу колоне демонстранти носе четири велика транспарента на којима пише "Против система", "Стоп Вучићу", "Сачувајмо Кинеску четврт" и "Против капитализма свим средствима". Колона је застала испред зграде РТВ-а, где им се обратио повереник синдиката Независност у тој медијској кући Дарко Шпер. Колона је стигла испред зграде покрајинске владе. Ниш: Претходно је током преподнева у Нишу одржана протестна шетња око хиљаду грађана. Учесници су носили транспаренте на којима је писало "Ово је земља за нас", "Искључи ТВ, укључи мозак", "Хоћемо будућност у Србији". Окупљени грађани су неколико пут током шетње чучали и седали на коловоз, симулирајући падање у несвест. Као и претходних дана и вечери, учесници протеста су скандирали "Није наш председник", "ав, ав, ав", "Онесвести се", "Готов је". Протест је завршен испред Градске куће, уз најаву да ће се окупљање наставити у понедељак. Извор: Правда, Курир, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА