Najnovije

STIGLI ZVANIČNI ZAHTEVI I ROK: Evo koliko vremena "Protiv diktature" daju Vučiću da ispuni zahteve! (VIDEO)

Sedmog dana protesta usaglašen je spisak zahteva organizatora demonstracija iz većine gradiva u kojima se održavaju, a dat je i rok vlastima za njihovo ispunjenje.

"Protiv diktature" pred Vladom Srbije (Foto: printskrin)

Iako ne postoji zvanična organizacija koja stoji iza protesta koji se šire po Srbiji pod sloganom "Protiv diktature", izdato je zvanično saopštenje, koje je, kako se tvrdi, usaglašeno u većem delu gradova. Kako se navodi u saopštenju potpisanom sa "Protest protiv diktature", učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtevima, kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Organizatori su se na početku saopštenja ogradili od uticaja političkih stranaka, ne odričući nikome pravo da podrži ova okupljanja. Protest je, kako navode, nastao spontano, shodno narastujućem razočarenju u funkcionisanje državnih institucija, nepostojanju slobode medija i neravnopravnom predstavljanju različitih političkih opcija tokom predizborne predsedničke kampanje. Napominjući da je protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje, "Protiv diktature" kažu da je, iako ga u medijima nazivaju "studentskim", ovaj protest prerastao u okupljanja svih građana u kojem najmasovnije učestvuju studenti i mladi. U saopštenju se dalje navode zahtevi, koji su, kako tvrde, usaglašeni u većini gradova u kojima traju demonstracije: 1.Smena čelnika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji. 2. Smena članova saveta REM-a, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava u vezi sa izveštavanjem medija u predizbornoj kampanji. 3. Razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, zbog suspendovanja rada Narodne skupštine. 4. Smena članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda. 5. Revizija - sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača. 6.Pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori. 7.Poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog. "Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i verodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati", kažu neimenovani organizatori protesta i pozivaju sve medije da ovo saopštenje u celosti objave, zahtevajući od RTS-a da se ovo saopštenje pročita u Dnevniku 2. Oni su, po prvi put, dali i rok do kog zahtevaju da se Vlada Republike Srbije izjasni i postupi u skladu sa navedenim zahtevima do 17. aprila 2017. "Mi nećemo odustati!", poručuju organizatori Protesta.

Ranije...

Najmasovniji protesti su u Beogradu, ali i građani drugih mesta širom Srbije se okupljaju u svojim mestima. Beograd: Još oko 17.30 počelo je okupljanje ispred Doma Narodne skupštine, da bi tačno u 18.00 bila blokirana saobraćajnica koja spaja Trg Nikole Pašića i Takovsku ulicu. Protestu su se pridružili i članovi udruženja Efektiva, organizacija potrošača i klijenata banki, koji su stigli pod svojim obeležjem, opremljeni trubicama. Formirana je kolona građana na čijem početku su dobošari. Okupljeni nose transparente sa napisima: "Narod gladuje a elita se raduje", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "I vazduh ste privatizovali", "Dalje nećeš moći, zvaću decu" i "Protiv terora vlasti". Zaštitna ograda pomerena je oko "Srpskog zida plača" tako da je proširen prostor između samog panoa i ograde. Kolona je prošla Trg republike, Makedonsku i Svetogorsku ulicu, nakon čega su stigli do zgrade RTS-a. Posle skandiranja "Hoćemo uživo" ispred zgrade RTS-a, masa se utišala na minut, ali i pripremila za njihov performans padanja u nesvest. Uzvikivali su i "ostavke". Protesti su, kao i prethodnih dana, završeni bez incidenata. Sledeće okupljanje najavljeno je a sutra u 18 časova. Novi Sad: Što se tiče Novog Sada, maršruta je sledeća: Trg Republike- Jevrejska - Bulevar Oslobođenja - Maskima Gorkog, pa pored RTV-a nazad na Trg. Prema nezvaničnim informacijama, protest u Novom Sadu je najmasovniji do sada, i procenjuje se da je u koloni oko 10 000 građana. Kolona se kreće kroz centralne gradske ulice, a demonstranti pozivaju sve ljude iz okolnih zgrada i kafića da im se pridruže. Na čelu kolone demonstranti nose četiri velika transparenta na kojima piše "Protiv sistema", "Stop Vučiću", "Sačuvajmo Kinesku četvrt" i "Protiv kapitalizma svim sredstvima". Kolona je zastala ispred zgrade RTV-a, gde im se obratio poverenik sindikata Nezavisnost u toj medijskoj kući Darko Šper. Kolona je stigla ispred zgrade pokrajinske vlade. Niš: Prethodno je tokom prepodneva u Nišu održana protestna šetnja oko hiljadu građana. Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Ovo je zemlja za nas", "Isključi TV, uključi mozak", "Hoćemo budućnost u Srbiji". Okupljeni građani su nekoliko put tokom šetnje čučali i sedali na kolovoz, simulirajući padanje u nesvest. Kao i prethodnih dana i večeri, učesnici protesta su skandirali "Nije naš predsednik", "av, av, av", "Onesvesti se", "Gotov je". Protest je završen ispred Gradske kuće, uz najavu da će se okupljanje nastaviti u ponedeljak. Izvor: Pravda, Kurir, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA