Најновије

ОПРЕЗ: Ако ових ознака нема боје за јаја су отровне! Добро погледајте!

Да би купац био сигуран да је добио прехрамбену, а не техничку боју за фарбу зидова, на декларацији морају бити ознаке од 100 до 180, упозоравају стручњаци.

Опрезно са бојама за јаја (Фото: pixabay.com)

Олово, жива, арсен и кадмијум само су неки од најопаснијих тешких метала којима наш организам трују фарбе за јаја.
Стручњаци упозоравају да је најбоље ускршња јаја фарбати у луковини,  јер не постоји продајно место где су фарбе уз кесице здраве.
– Ако је боја прехрамбена онда на декларацији морају бити одштампане ознаке од 100 до 180. Оне значе да произвођач гарантује и ако део боје уђе у јаје – објашњава Милан Јовић, трговац на пијаци, преноси Српски телеграф.
Додатни проблем је то што је у Србији укинута Агенција за хемикалије, па сад нико не контролише исправност фарби за јаја.
Горан Паповић, председник НОПС-а истиче да је незахвално рећи где потрошачи треба да набављају здраве боје, а на констатацију да је највећа пордаја готових скуваних и обојених јаја, он додаје:
– То је скандалозно, јер се у том случају не зна ни каква су јаја, ни кад су кувана, а не знамо ништа ни о тој боји. Замолио бих домаћице да саме фарбају јаја, јер је то једном годишње, а и најсигурније је – додаје Паповић.

Метали у фарбама за јаја имају следеће дејство:

Жива – разара ћелијске мембране, може узроковати отровност виших размера и симптоме у неколико система (нервни систем, кардиоваскуларни систем, гастроинтестинални тракт и бубрези.
Кадмијум – акутно тровање кадмијумом може бити смртоносно.
Олово – омета метаболизам калцијума и помера магнезијум из ензима који граде ДНК. Хорнична изложеност изазива хипертензију и солабљен рад бубрега.
Арсен – изазива мучнину, повраћање, обилну дијареју, аритмију, пад производнеј еритроцита. Који је најбољи и најлакши начин да украсите јаја без фарбе и нереда погледајте ОВДЕ.
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА