Najnovije

OPREZ: Ako ovih oznaka nema boje za jaja su otrovne! Dobro pogledajte!

Da bi kupac bio siguran da je dobio prehrambenu, a ne tehničku boju za farbu zidova, na deklaraciji moraju biti oznake od 100 do 180, upozoravaju stručnjaci.

Oprezno sa bojama za jaja (Foto: pixabay.com)

Olovo, živa, arsen i kadmijum samo su neki od najopasnijih teških metala kojima naš organizam truju farbe za jaja.
Stručnjaci upozoravaju da je najbolje uskršnja jaja farbati u lukovini,  jer ne postoji prodajno mesto gde su farbe uz kesice zdrave.
– Ako je boja prehrambena onda na deklaraciji moraju biti odštampane oznake od 100 do 180. One znače da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje – objašnjava Milan Jović, trgovac na pijaci, prenosi Srpski telegraf.
Dodatni problem je to što je u Srbiji ukinuta Agencija za hemikalije, pa sad niko ne kontroliše ispravnost farbi za jaja.
Goran Papović, predsednik NOPS-a ističe da je nezahvalno reći gde potrošači treba da nabavljaju zdrave boje, a na konstataciju da je najveća pordaja gotovih skuvanih i obojenih jaja, on dodaje:
– To je skandalozno, jer se u tom slučaju ne zna ni kakva su jaja, ni kad su kuvana, a ne znamo ništa ni o toj boji. Zamolio bih domaćice da same farbaju jaja, jer je to jednom godišnje, a i najsigurnije je – dodaje Papović.

Metali u farbama za jaja imaju sledeće dejstvo:

Živa – razara ćelijske membrane, može uzrokovati otrovnost viših razmera i simptome u nekoliko sistema (nervni sistem, kardiovaskularni sistem, gastrointestinalni trakt i bubrezi.
Kadmijum – akutno trovanje kadmijumom može biti smrtonosno.
Olovo – ometa metabolizam kalcijuma i pomera magnezijum iz enzima koji grade DNK. Hornična izloženost izaziva hipertenziju i solabljen rad bubrega.
Arsen – izaziva mučninu, povraćanje, obilnu dijareju, aritmiju, pad proizvodnej eritrocita. Koji je najbolji i najlakši način da ukrasite jaja bez farbe i nereda pogledajte OVDE.
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA