Најновије

ЕВО КО ЈЕ НИК ДУЧИЋ: Нови командант Бондстила обучавао убице Руса

Американац српског порекла, пуковник Ник Дучић преузео је команду над базом Кфора у Бондстилу код Урошевца, али нико не очекује да ће та промена донети нешто ново на Косову и у односу САД и остатка Запада према Србима у тој покрајини коју сматрају независном државом. Реч је о ротацији трупа, односно дежурство у Бондстилу преузима 79. пешадијски борбени тим Националне гарде Калифорније, из Сан Дијега, чији је Дучић командант.

Ник Дучић (Фото: Јутјуб)

То је јединица на нивоу бригаде појачана водом јерменске армије, а у саставу Мултинационалне бригаде Исток стациониране у Бондстилу су и трупе из Пољске, Румуније и Турске. Ово је 24. ротација америчких трупа која се спроводи сваких девет месеци од рата 1999. године. Долазак пуковника Дучића догодио се непосредно након што се амерички изасланик Вес Мичел у Београду изјаснио за формирање "војске Косова", уз напомену да то нико не може да спречи.

Заједничке патроле

Пуковник Ник Дучић је одмах поручио да улога Кфора остаје иста: допринос слободи кретања и безбедном окружењу, као и да ће његова бригада наставити да сарађује са српском војском.
- Ја сам први амерички официр српског порекла који ће командовати Мултинационалном бригадом Исток. Привилегован сам што сам овде и даћу све од себе како бих успешно допринео безбедном окружењу. Наставићемо мисију заједничког патролирања са српским оружаним снагама. Пре неки дан сам се састао са српским командантом одговорним за те заједничке патроле и било је одлично - рекао је Дучић.

Привржен коренима

Ник Дучић магистрирао је на Универзитету Мериленд као нуклеарни инжењер, а завршио је ратни колеџ 2014. године.
Његова деца носе српска имена, синови Иван и Лука и ћерка Наталија, а супруга се зове Тиа. Породица често посећује српске цркве у Америци и сви су уписани су као донатори свечаности поводом канонизације архимандрита Себастијана и епископа Мардарија у цркви Свети Стефан у Алхамбри у Калифорнији.
На том догађају био је присутан и српски патријарх Иринеј. На Фејсбуку је Дучић лајковао и странице српске цркве Светог Ђорђа, у Сан Дијегу, и српски клуб Опленац, из Торонта.

Заборавите илузије

Војни коментатор Мирослав Лазански указује да је Ник Дучић амерички грађанин и официр и да извршава оно што му команда нареди.
- Наивни су они који мисле да је Дучићево српско порекло предност за нас. Уосталом, 1999. године командант маринаца на десантном носачу хеликоптера био је пуковник Карамарковић, дакле Србин. Заборавите те илузије - казао је Лазански.
Он подсећа да је у амбасади САД у Београду помоћник војног изасланика био пореклом Србин, али да се понашао као сваки Американац.
- Они се свог порекла можда присете понекад, у сну. У стварном животу то нема никакве везе. У последњих педесетак година Срби, амерички официри на разним функцијама, нису показивали апсолутно никакву врсту наклоности према Југославији или Србији - рекао је Лазански.

Окорели у Авганистану

Из кампа Мек Грегор у Њу Мексику, 79. пешадијски борбени тим недавно је пребачен у базу НАТО-а за обуку у немачком месту Хохенфелс. Међу њима има окорелих ветерана из Авганистана, али и војника који су у другим јединицама већ служили на Косову.

Обучавао убице Руса

Пуковник Ник Дучић боравио је у Ираку 2011. и 2012. године, одакле је отишао у Украјину, где је обучавао снаге кијевског режима за рат против Армије Новоросије у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Тај пројекат имао је за циљ и уједначавање украјинске војске са НАТО стандардима до 2020. године.
Обука је извођена на Јаворовском полигону код Лавова, где је Дучића посетио командант НАТО снага за Европу, амерички генерал Кертис Скапароти који је недавно пред сенатом САД изјавио да "српска популација на Балкану представља проблем због подложности руском утицају". Генерал Скапароти тада је позвао и на јачање војног присуства НАТО-а на Косову ради сузбијања руског утицаја.
На Јаворовском полигону обучено је пет батаљона украјинске војске за борбу против Руса. Није све ишло глатко, као када је украјински пуковник погинуо јер му је експлозив запалио униформу од синтетичке тканине, или када је рањено троје војника, а често су и гинули.
Десила су се и убиства у пијанству, али и из страсти када је наредник заклао војну медицинску сестру пред психологом. Видео-снимци обуке често су личили на шетњу кроз природу, али је пуковник Дучић био задовољан постигнутим. Кијевским медијима изјављивао је да је украјинска армија сваког дана све јача, али је био свестан околности.
- Ситуација с Русима је комплекснија од обичног ратовања. Имате ту и економски интерес у вези са гасом. Када су се украјинске јединице враћале с фронта интервјуисали смо малу групу. Схватили смо шта су иновације у војној техници коју непријатељ (Русија) користи, како бисмо унапредили вежбе - говорио је Дучић.

Ноћ погрома

Мери Јовановић озлоглашена је у Русији због обојене револуције у Киргизији 2005. године, иза које је остала разрушена престоница Бишкек. Догодила се и "ноћ погрома" у којој су страдали страни трговци и њихове радње, док се руско становништво спасавало бекством у амбасаду.
Појавили су се и одреди џихадиста који су потом годинама уништавани уз руску сарадњу. Киргизија је одбила америчку помоћ, а војна база САД Манас намењена транспорту трупа за Авганистан није добила стални статус већ је затворена 2014. године.

Ветерани наранџасте револуције

Забележен је и сусрет пуковника Дучића с америчким амбасадором у Украјини Мери Јовановић, дипломатом српско-руског порекла. Украјина, коју Запад дуго увлачи у НАТО ради опкољавања Русије, њих дубоко повезује.
Мери Јовановић била је дипломата у Кијеву од 2001. до 2004. године, па чак и кратко време отправник послова. Наиме, амбасадор је био привремено повучен након што је Мери Јовановић 2002. оптужила Кијев за нарушавање санкција УН због испоруке радара кољчуга Садаму Хусеину, односно Ираку. Односи САД и Украјине отоплели су после наранџасте револуције 2004. године када је на власт дошао прозападни и наклоњен НАТО-у председник Виктор Јушћенко.
Мери Јовановић је награђена, па је из Украјине отишла за амбасадора у Киргизију, а потом у Јерменију. Пре десетак година, наводе медији, пуковник Дучић је такође радио у америчкој амбасади у Кијеву, "на билатералним пословима у Канцеларији за одбрамбену кооперацију". У то време се у Украјини догодио колапс наранџасте револуције. Блок око тадашњег председника Виктора Јушћенка пао је с власти. А победа на председничким изборима наводно проруског председника Виктора Јануковича 2010. године поклопила се с првим одласком Дучића из Украјине. Бондарев објаснио да је Запад већ капитулирао, хтели то да признају или не! Више о томе читајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА