Најновије

ЗАПАДЊАЦИ ТИТРАЈУ ВУЧИЋУ ЗБОГ КОСОВА: Први говорио на самиту у Софији, Макрон га двапут поменуо у свом говору

Председник Србије Александар Вучић имао је данас част да је први говорио на данашњем Самиту ЕУ-Западни Балкан, који се одржава иза затворених врата у Националној палати у Софији.

Вучић и Меркел (Фото: predsednik.rs)

Србији је на Самиту ЕУ-Западни Балкан дата изузетна част и председник Србије је говорио пре немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона.

Иначе Макрон се, у свом обраћању, два пута позвао на председника Вучића.

Подсетимо, челници ЕУ и Западног Балкана окупили су се данас у Софији на самиту који би први пут после Солуна 2003. требало да потврди европску перспективу региона.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изразио је очекивање да ће данашњи самит ЕУ и Западног Балкана дати нови замах европској перспективи региона. У изјави новинарима пре почетка Самита у Софији, Хан је рекао да је оптмисита и да нова стратегија ЕУ за проширење на Западни Балкан јасно наглашава да постоји перспектива за све, на основу појединачних заслуга.

Председник Европског парламента Антонио Тајани је оценио да је могуће да Србија и Црна Гора до 2025. постигну договор о чланству у ЕУ.

Поред Хана и Тајанија на самиту лидера земаља чланица ЕУ и западнобалканске шесторке (Албанија, БиХ, Црна Гора, Косово, Македонија, Србија) учествују и ; председник Европске комисије Жан Клод Јункер и шефица дипломатије Федерика Могерини. Србију на самиту представљају председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Разговори Вучић-Хан: Србија остаје кључни играч

Вучић је јутрос разговарао са Јоханесом Ханом који је после састанка на Твитеру написао да "Србија остаје кључни играч за регионалну стабилност". На иницијативу Федерике Могерини јуче је одржан и заједнички састанак Вучића и председника Косова Хашима Тачија после којег је из Европске комисије саопштено да у дијалогу Београда и Приштине у наредном периоду треба да буде остварен дефинитивни напредак како би и Србија и Косово могли да напредују у својим европским аспирацијама.

Због учешћа Косова на самиту са лидерима Западног Балкана у Софији не учествује шпански премијер Марјано Рахој, али ће Шпанија бити заступљена на нижем нивоу а прихватиће, како се очекује, и заједничку декларацију која би требало би да буде усвојена на крају скупа.

У нацрту тог документа у који је Бета имала увид, ;ЕУ потврдјује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и одлучна је да интензивира свој ангажман на свим нивоима како би подстакла политичку, економску и социјалну трансформацију региона, укључујући кроз већу помоћ на основу опипљивог напретка у владавини права и социо-економским реформама.

У документу се наводи да ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима и визији снажне, стабилне и уједињене Европе. Такође ЕУ поздравља опредељеност партнера из региона за демократију и владавину права, посебно код борбе против корупције, добре управе, као и за поштовање људских права и права мањина.

Иначе,  Вучић је данас у Софији разговарао с високим званичницима Уније и држава чланица о европским интеграцијама и ситуацији у региону.

С председником Европског парламента Антонијем Тајанијем Вучић је разговарао о европском путу Србије и њеном будућем чланству. Тајани је рекао да је могуће постићи договор о приступању Србије чланству у ЕУ до 2025. године, што је иницијални датум који је садржан у Стратегији ЕУ о приступању земаља Западног Балкана, усвојеној у фебруару ове године, наводи се у саопштењу.

Тајани је рекао да је предложио пакет од 10 милијарди евра за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану, као и да је Србија важна за Европу. "Оптимиста сам поводом вашег чланства", додао је он.

Вучић је захвалио председнику Европског парламента на охрабрењу и подршци коју пружа Србији на њеном европском путу. Важно је радити на владавини закона и то ће помоћи бржим европским интеграцијама Србије, оценили су Вучић и Тајани.

Председник Србије је с премијером Шведске Стефаном Левеном разговарао о економским реформама, пословању шведских компанија у Србији, евроинтеграцијама и о дијалогу са Приштином.

Вучић је замолио шведског премијера да охрабри инвеститоре да у већем броју улажу у Србију и захвалио на подршци Шведске европском путу Србије.

Левен је поздравио економске реформе у Србији, као и напредак на пољу евроинтеграција, понудивши помоћ своје земље у даљем процесу, наводи се у саопштењу.

У Софији се данас одржава самит Европске уније и земаља Западног Балкана о перспективама европске интеграције. Учествују и председник Европске комисије Жан Клод Јункер и висока представница Федерика Могерини. Србију представља председник Александар Вучић.

Уочи почетак Самита ЕУ-Западни Балкан ;Вучић је резговао с хрватским премијером Андрејом Пленковићем о билатералним односима и европским интеграцијама. Уочи почетка састанка челника ЕУ и Западног Балкана Вучић је, како је објављено на његовом Твитер налогу, о евроинтграцијама Србије одвојено разговарао и с аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и председником Европског савета Доналдом Туском.

Вучић је имао састанке и с председницом Литвање Даријом Грибаускајте, премијером Лускембурга Хавиејром Бетелом и амбасадором Шпаније Паблом Гарсијом чији премијер Марјано Рахој не учествује на самиту због учешћа Косова.

Патријарх Иринеј планира да моли Путина за помоћ у вези Косова и Метохије, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучићева изјава у Софији

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА