Најновије

Председник у уторак борави у Паризу: Ово су главне теме разговора Вучића и Макрона

Председник Србије Александар Вучић боравиће у уторак 17. јула у Паризу где ће се састати са француским колегом Емануелом Макроном.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Билатерални односи, економска сарадња и дијалог Београда и Приштине биће кључне теме на састанку два председника.

Како се сазнаје, очекује се да састанак буде одржан у најужем саставу, после чега ће бити уприличен и ручак.

- Састанку ће осим Вучића и Макрон присуствовати и њихови најближи сарадници. Двојица председника имају веома пријатељски однос, а до сада су се више пута срели у Њујорку, Паризу и Софији. Макрон је показао интересовање да помогне Србији - наводи извор из врха власти.

Председници Србије и Француске разговараће о билатералним односима две државе, а акценат ће бити на економији и покренутим и планираним заједничким пројектима у Србији.

- Свакако ће највишеречи бити о регионалној сарадњи, а акценат ће бити и на регионалној сарадњи Београда и Приштине - каже извор.

Посета је радна, не званична, па се не очекује церемонија свечаног дочека. Оно што је важније од церемоније јесте то што је Маркон одлучио да се заједно са нашим председником обрати медијима након састанка.

Вучић је крајем лета најавио да ће посета Макрону бити прилика да се разговара о свим питањима и да верује у подршку Француске на европском путу Србије и долазак још већег броја инвеститора у нашу земљу.

- Емануел Макрон, председник Француске, велики је лидер и он је у Софији врло јасно говорио, и ја мислим да добро разумем какав је његов став. Зато, донекле разумем фрустрираност неких земаља - рекао је Вучић.

Састанак са Макроном пада у веома узазивном тренутку за Србију, имајући у виду притисак Запада да се проблем Косова и Метохије реши споразумом о нормализацији односа.

У међувремену, Макрон је изашао са ставом да проширењу ЕУ на Западни Балкан треба да претходи реформа Уније, што у Бриселу, када је реч о перспективи земаља кандидата региона, дефинишу кованицом “усидрење уместо проширења”.

Креће ослобађање Идлиба и то је крај рата. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сусрет Вучића и Макрона

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА