Најновије

ОГЛАСИО СЕ И БРИСЕЛ: Нема добрих вести за Београд! Србија мора да раскине уговор са Русијом и Евроазијском унијом!

Улазак Србије у ЕУ и приступање заједничком европском тржишту подразумева, као и у случају свих других земаља кандидата, и усклађивање свих трговинских уговора, па и Уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом, кажу у Бриселу.

Седиште ЕУ у Бриселу (Фото: Јутјуб)

“То није нови услов. У питању је опште правило и чиста логика”, кажу у Бриселу, поводом захтева да Србија даном уласка у ЕУ раскине билатералне трговинске споразуме са трећим земљама или организацијама, укључујући и Евроазијску унију, и истичу да то није никакво ново условљавање Европске комисије, већ основна позиција свих приступних преговора.

“У питању је опште правило, које важи за све земље које су ушле или су на путу да уду у ЕУ. Оно је назначено још на почетку приступних преговора. У питању је и чиста логика: ако постајете део јединственог ЕУ тржишта, добијате једнака права, али и морате поштовати заједничка правила”, наводе дипломатски извори у Бриселу.

Европска комисија у саопштењу које је "ЕУ обзервер" пренео као поруку Србији да ће морати да раскине споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, који би требало да буде потписан 25. октобра, заправо само подсећа овај портал на нешто што стоји у извештајима Европске комисије о Србији.

"Србија је у марту 2019. године најавила потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском Унијом. Текст Споразума мора да буде у складу са обавезама Србије које проистичу из Споразума о стабилизацији и асоцијацији и мора да укључује и излазну опцију која ће гарантовати Србији прекид споразума у тренутку уласка у ЕУ", наводи се у документу Европске комисије од прошле године.

Захтев о раскидању претходно постојећих билатералних споразума наведен је у преговарачком оквиру ЕУ са Србијом, који је усвојен у децембру 2013. године и добро је познат и Београду и Бриселу.

“Права и обавезе које ће Србија морати да поштује као земља чланица подразумевају и прекидање свих постојећих билатералних споразума Србије и ЕУ, као и свих других међународних споразума које је Србија успоставила, а који нису у складу са обавезама чланства у ЕУ”, наводи се у преговарачком оквиру.

Готово идентичан параграф налази се и у преговарачком оквиру ЕУ са Црном Гором, као и у оном који је Хрватска имала са ЕУ.

Србија је уласком у преговоре о чланству са ЕУ прихватила обавезу да на време и ефикасно примени све важеће законе и стандарде ЕУ што подразумева како политичке, тако и економске области.

Прочитајте ОВДЕ шта је “ЕУ Обсервер” пренео о односима између Србије и ЕУ. 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА