Најновије

ДОДИК: Ако донесете резолуцију о Сребреници, одлазимо из БиХ

Погрешно је мислити да резолуција о Сребреници може да помири. Напротив, то је нешто што нас трајно раздваја, поручио је председник Српске на народном митингу на препуном бањалучком Тргу Крајина.

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је вечерас муслимане да ако хоће заједнички живот са Србима у БиХ повуку предложену резолуцију о Сребреници, а ако неће Српска ће размислити како и докле ће учествовати у животу у БиХ.

Република Српска ће, поручио је, чим се за то створи прилика бити у савезу са Србијом.

"Србија је наша држава и да је божје, уставне и сваке друге правде били бисмо саставни део Србије, а не овог с....а од БиХ", истакао је Додик на народном митингу на препуном бањалучком Тргу Крајина.

И бићемо једног дана део Србије, уверен је, макар, како каже председник Српске, он не био председник и не био ни жив.

"Али бићемо јер то је наша воља и жеља. Ништа нису учинили да живимо и радимо са њима и нећемо живети са њима. Београд је наш главни град. Бањалука је наш главни град. Хвала свима који помажу, али ово што смо направили направили смо нашом снагом и упорношћу. Мало је оних који су у овим околности преживели 30 година", рекао је Додик, чије речи су пропраћени бурним аплаузом.

Да ли би било пристојно, упитао је, да "један Додик каже обесите мачку о реп ту вашу резолуцију или да кажем људи не секирајте се".

"Ми ћемо игнорисати све њихове захтеве, одбранићемо достојанство и нека имају на уму шта раде", поручио је Додик и додао да не жели да неко страда због његове политике.

Резолуција о Сребреници ће нас трајно раздвојити

Уз захвалност свима који су дошли на Трг Крајина да присуствују народном митингу "Српска те зове" и онима који све то гледају код својих кућа, Додик је рекао да жели да поздрави председника Србије Александра Вучића који, како је казао, такође гледа овај пренос у Београду.

А, онда је иронично позвао присутне за аплауз и за ове, како је рекао, у Сарајеву који нас гледају.

Поновио је да то што се догодило током рата у Сребреници била грешка, која је учињена и иза себе је оставила огроман злочин.

"Ово је тренутак када у име Српске свим страдалим изразим посебан пијетет и њиховим најближим саучешће. То је био злочин на крају рата, након замора, мржње, страдања и освета, али то није био геноцид. И зато нећемо дозволити да ту страшну реч моралне дисквалификације ставите нама и нашој деци...", рекао је Додик.

Још трагичнијом је оценио чињеницу да је 3.500 Срба убијених у Братунцу, а да то, како каже, нико не примећује.

"Сада гурају Сребреницу на политички терен, у ГС УН са настојањем да Србе оквалификују као једини народ који је починио тако нешто, а да би избрисали све злочине Немачке које су чинили у прошлости, које сада чине и намеравају да чине у будућности", казао је Додик.

На нама је, истиче, било да се овде окупимо и да кажемо немојте то да радите, јер погрешно је мислити да резолуција о Сребреници може да помири. Напротив, ово је нешто што нас трајно раздваја.

"Зато не желимо да будемо са вама у истој држави и нећемо бити са вама у истој држави. Нећете добити ништа од тога. Огромне напоре улажу и Вучић и Ана и сви људи из Србије и ми овде, да нас разумеју, не да буду на нашој страни, већ само да нас разумеју. И свако са ким говоримо они разумеју. Српска и српска народ у том погледу има немерљив број пријатеља у свету који то разумеју", навео је Додик.

Српска није инат, већ слобода

Додао је да се са предложеном резолуцијом кренуло да би једног дана седели негде на Башчаршији да би добили неке мале и ли велике репарације и живели на рачун српског народа.

"Зато их позивам да погледају да смо се окупили овде добром вољом, из Србије и широм Републике Српске од Требиња до Новог Града, људи су забринути јер не желе да им неко стави ту етикету, јер је то етикета дисквалификације непримерена српском народу", поручио је председник Републике Српске.

Истакао је да на митинг није дошао да било шта обећава, већ да говори из тренутне емоције.

"Српска није инат, Српка је слобода и у сваком слову те речи су потоци крви наших предака. Немам права да издам ту снагу тог народа и нећу дозволити да било ко овом народу даје ту етикету без обзира колико су велики или мали", навео је Додик.

Поручио је да су Срби и народ који живи у Српској добар народ.

"Ово је државотворан народ. Ми овде знамо да направимо државу, то у Сарајеву не знају, зато се повинују неким Шмитовима, БиХ је грешка, БиХ није требало да постоји, ако није могла да постоји Југославија као слободна мултиетничка земља, онда није требало да постоји ни БиХ", казао је Додик.

Поручио је да Српска неће ратовати.

"Српска нема намеру да води било какав сукоб. Ту реч можемо само да чујемо у Сарајеву. На дан када буду одлучивали у Њујорку о резолуцији, наша влада ће тог дана бити у Сребреници, да покажемо да је Сребреница у Републици Српској и да припада Републици Српској... А, оно што тамо у тој резолуцији буде писало, то немојте да читате... Однос према томе нећемо имати", казао је Додик.

"Донесите резолуцију, одлазимо из БиХ"

Поручио је и да Уједињене нације не постоје зато да би другима наносили тако ружне етикете, него да се договарамо о чему и шта да радимо у будућности.  

"Ми нисмо народ који моли, ми смо народ који саосећа. Не прихватамо оне који су спремни да раде против нас. Ми хоћемо да управљамо нашим правима и нашим животима. Не интересује нас шта се дешава у Федерацији БиХ.... И зато је ово наше окупљање знак нашег самоупоуздања", поручио је Додик.

И зато им, каже, са Трга Крајина поручује: "Донесите резолуцију одлазимо из БиХ. Када? Једног дана када се за то стеку услови..". Промениће се ствари, каже, Додик и додаје да Мађарска и друге неке земље знају о чему говори.

Поновио је да Бошњацима и Хрватима ништа нажао није урадио, али да га боле ране његовог народа, зато што неки нису пристали да равноправно третирају жртве овог народа.

"Боли ме што они мисле да је само туга код жена које носе беле мараме, али не и оних који носе црне мараме. Српска ће наставити да се бори и ништа нећемо изгубити. Има неких који кажу да Додик греши и изазива Америку... Марфи је мислим поседео од мене", казао је истакао да "овај народ само 40 км од Бањалуке има свој град који се Јасеновац, где ће Срби поново окупити 12. маја.

Завршавајући обраћање, Додик је поручио: "Нека живи Српска, нека живи Србија и српски народ, Бањалука и Београд, наша историја и наша будућност".

МОСКВА: Гласање за чланство Приштине у Савету Европе ─ срамота!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА