Најновије

"Ноје Цирхер цајтунг": Запад Куртију не верује

У западним министарствима спољних послова, пише швајцарски лист, "убеђени су да Аљбин Курти реагује само под великим притиском".

Пријем тзв. Косова у Савет Европе и даље је на чекању, а како оцењује "Ноје цирхер цајтунг", Запад тиме врши притисак на премијера привремених приштинских институција, Аљбина Куртија, који је изиграо поверење својих партнера.

"Ова епизода је пример губитка поверења Запада у Приштину", оцењује швајцарски лист "Ноје Цирхер цајтунг" (НЦЦ) у чланку о томе како је чланство тзв. Косова у Савету Европе за сада пропало.

Наводи се да је дуго изгледало да је враћање црквене земље манастиру Дечани било последњи услов. Али онда су западне земље – Немачка, Француска, Италија – подсетиле тзв. Косово на формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Прошле недеље Приштина је наводно попустила у последњем трену, и обећала да ће послати сопствени нацрт статута ЗСО на проверу тзв. уставном суду у Приштини.

Но, амбасаде западних земаља одговориле су да то није довољно – траже се конкретни кораци у оснивању ЗСО која је договорена пре пуних једанаест година.

У западним министарствима спољних послова, пише циришки дневник, "убеђени су да Аљбин Курти делује само под великим притиском".

"ЗСО заправо нема никакве везе са Саветом Европе, она је предмет преговора Косова и Србије. Ту Запад по сваку цену жели напредак. Курти пак нема поверења у тај процес и уместо тога покушава да дрским солирањем Србију доведе пред свршен чин", бележи циришки лист.

У то спадају, како додаје НЦЦ, укидање српског динара или недавна забрана патријарху Порфирију да уђе на Косово и Метохију.

"Тиме Курти не минира само Београд, већ редовно и западне савезнике који, напослетку, у виду Кфора гарантују безбедност земље. Почетком године своју фрустрацију због тога посебно је показао Вашингтон", додаје угледни швајцарски лист.

У тексту се оцењује да су такве несугласице огроман проблем за тзв. Косово које је веома упућено на међународну подршку.

"Са друге стране, тврдом линијом према Косову, и Запад улази у ризик да створи утисак како мери различитим аршинима", оцењује лист.

ДОДИК: БиХ дошла до краја, разиђимо се у миру

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА