Најновије

КОМАНДАНТ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ ОСУ: Следећа два месеца кључна за рат - Руси ће вероватно да иду и на Кијев!

Командант Копнене војске ОСУ (Оружаних снага Украјине), генерал-потпуковник, Олександр Пављук, изјавио је данас да ће критична фаза рата наступити у наредна два месеца.
ОСУ (Оружане снаге Украјине)

ОСУ (Оружане снаге Украјине)

"Русија зна да ако добијемо довољно оружја у року од месец или два, ситуација би  могла да се окрене против њих", рекао је Пављук у интервјуу за Економист.

Пошто је америчка помоћ тек почела да стиже до линија фронта, руске трупе убацују сву борбену опрему коју имају да тестирају исцрпљене и недовољно снабдевене украјинске трупе, наводи лист.

Пављук је нагласио да Украјина хитно треба да ојача своју противваздушну одбрану, а очекивана испорука ловаца Ф-16 почетком јуна биће значајан "психолошки подстицај".

Додао је да је убеђен да ће Русија наставити да се фокусира на Луганску и Доњецку област.

"Обавештајни подаци сугеришу да ће ускоро руске трупе проширити своју одбрану, нападајући североисточне области Харкова и Суми. Русија проверава стабилност наших линија пре него што изабере најпогоднији правац", рекао је командант Копнене војске.

Такође је нагласио да Русија није одустала од идеје да заузме Кијев.

 "Одбрана Кијева остаје један од наших главних задатака, без обзира на то колико су ствари на истоку тешке. Ово је срце Украјине и знамо какву ће кључну улогу играти одбрана главног града у будућности", рекао је Пављук.

Он је истакао да је у том смислу претња Русије фундаментално другачија од оне која је била на почетку рата.

"Руска армија више не може да врши обимне нападе на више фронтова. Користи нове ракете тек изашле са фабричке линије, само неколико недеља након производње, а не из својих некада огромних залиха. Оружане снаге Украјине су такође много веће него што су биле. Прича остаје стратешки неуспех Русије", сматра Пављук.

Подсетио је да је према званичној процени Украјине, русија претрпела губитак од око 400.000 убијених, заробљених и рањених војника.

"Губитак толиког броја војника да би се заузео мали део једног региона је непропорционалан за сваки рационални ум. Ипак, историја је показала да Русијом не управљају рационални умови", нагласио је он.

Пављук је додао да војсци недостаје артиљерија и оклопна возила, а Украјина се нада помоћи Запада. Према његовим речима, део нових снага биће распоређен у заштиту престонице.

Како је навео, један од најхитнијих задатака је подизање десет нових бригада у припреми за руску офанзиву, напомињући да, иако је број људства забрињавајући од децембра, када је мобилизација застала, главни проблем је недостатак опреме, а не људи.

Пављук је истакао да по питању непопуларних питања као што је мобилизација, сваки званичник мора показати лидерство.

"Украјина је још млада политичка нација. Суочени са смртном опасношћу, неки грађани су се успаничили, и то је природно. Али ако земља жели да преживи, људи морају да превазиђу панику и одговоре на позив на борбу, као што то чине у земљама попут Израела. Колико год било тешко, немамо другог избора", закључио је командант копнене војске оружаних снага Украјине у разговору за Економист.

Прочитајте ОВДЕ о продору руске армије у Харковску област

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА