Najnovije

KOMANDANT KOPNENE VOJSKE OSU: Sledeća dva meseca ključna za rat - Rusi će verovatno da idu i na Kijev!

Komandant Kopnene vojske OSU (Oružanih snaga Ukrajine), general-potpukovnik, Oleksandr Pavljuk, izjavio je danas da će kritična faza rata nastupiti u naredna dva meseca.
OSU (Oružane snage Ukrajine)

OSU (Oružane snage Ukrajine)

"Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mesec ili dva, situacija bi  mogla da se okrene protiv njih", rekao je Pavljuk u intervjuu za Ekonomist.

Pošto je američka pomoć tek počela da stiže do linija fronta, ruske trupe ubacuju svu borbenu opremu koju imaju da testiraju iscrpljene i nedovoljno snabdevene ukrajinske trupe, navodi list.

Pavljuk je naglasio da Ukrajina hitno treba da ojača svoju protivvazdušnu odbranu, a očekivana isporuka lovaca F-16 početkom juna biće značajan "psihološki podsticaj".

Dodao je da je ubeđen da će Rusija nastaviti da se fokusira na Lugansku i Donjecku oblast.

"Obaveštajni podaci sugerišu da će uskoro ruske trupe proširiti svoju odbranu, napadajući severoistočne oblasti Harkova i Sumi. Rusija proverava stabilnost naših linija pre nego što izabere najpogodniji pravac", rekao je komandant Kopnene vojske.

Takođe je naglasio da Rusija nije odustala od ideje da zauzme Kijev.

 "Odbrana Kijeva ostaje jedan od naših glavnih zadataka, bez obzira na to koliko su stvari na istoku teške. Ovo je srce Ukrajine i znamo kakvu će ključnu ulogu igrati odbrana glavnog grada u budućnosti", rekao je Pavljuk.

On je istakao da je u tom smislu pretnja Rusije fundamentalno drugačija od one koja je bila na početku rata.

"Ruska armija više ne može da vrši obimne napade na više frontova. Koristi nove rakete tek izašle sa fabričke linije, samo nekoliko nedelja nakon proizvodnje, a ne iz svojih nekada ogromnih zaliha. Oružane snage Ukrajine su takođe mnogo veće nego što su bile. Priča ostaje strateški neuspeh Rusije", smatra Pavljuk.

Podsetio je da je prema zvaničnoj proceni Ukrajine, rusija pretrpela gubitak od oko 400.000 ubijenih, zarobljenih i ranjenih vojnika.

"Gubitak tolikog broja vojnika da bi se zauzeo mali deo jednog regiona je neproporcionalan za svaki racionalni um. Ipak, istorija je pokazala da Rusijom ne upravljaju racionalni umovi", naglasio je on.

Pavljuk je dodao da vojsci nedostaje artiljerija i oklopna vozila, a Ukrajina se nada pomoći Zapada. Prema njegovim rečima, deo novih snaga biće raspoređen u zaštitu prestonice.

Kako je naveo, jedan od najhitnijih zadataka je podizanje deset novih brigada u pripremi za rusku ofanzivu, napominjući da, iako je broj ljudstva zabrinjavajući od decembra, kada je mobilizacija zastala, glavni problem je nedostatak opreme, a ne ljudi.

Pavljuk je istakao da po pitanju nepopularnih pitanja kao što je mobilizacija, svaki zvaničnik mora pokazati liderstvo.

"Ukrajina je još mlada politička nacija. Suočeni sa smrtnom opasnošću, neki građani su se uspaničili, i to je prirodno. Ali ako zemlja želi da preživi, ljudi moraju da prevaziđu paniku i odgovore na poziv na borbu, kao što to čine u zemljama poput Izraela. Koliko god bilo teško, nemamo drugog izbora", zaključio je komandant kopnene vojske oružanih snaga Ukrajine u razgovoru za Ekonomist.

Pročitajte OVDE o prodoru ruske armije u Harkovsku oblast

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA