Najnovije

Anti-anti-islamski protesti u Nemačkoj

BERLIN - Više hiljada ljudi demonstriralo je danas u četiri grada u Nemačkoj u znak protesta zbog redovnih nedeljnih skupova u Drezdenu protiv "islamizacije Zapada", koji privlače sve više pristalica.
PEGIDA mreža se širi Nemačkom (Foto: Fejsbuk)

PEGIDA mreža se širi Nemačkom (Foto: Fejsbuk)

Organizatori protesta u Berlinu, Štutgartu, Kelnu i Drezdenu ističu da demonstriraju protiv rasizma i ksenofobije i da žele da pošalju poruku tolerancije. Poslovne kompanije, crkve, elektrokompanija u Kelnu, kao i druge institucije, nameravaju da u svojim zgradama ugase svetlo u znak solidarnosti sa demonstrantima koji se protive skupovima koje organizuje PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamista istoka). PEGIDA redovno u Drezdenu, ali i u drugim nemačkim gradovima, organizuje demonstracije protiv islamskog uticaja u zemlji. U poslednja tri meseca, broj okupljenih na demonstracijama PEGIDA u Drezdenu, gradu na istoku Nemačke sa malim brojem imigranata i muslimana, porastao je sa nekoliko stotina na 17.500, koliko je prisustvovalo skupu nešto pre katoličkog Božića. PEGIDA je osvojila veći broj pristalica kada se distancirala od ekstremne desnice, a u proglasu objavljenom na fejsbuku je navela da je protiv "propovedanja mržnje, bez obzira na veru", kao i "radikalizma, bez obzira da li je verski ili politički motivisan", prenela je agencija AP. Taj pokret je zabranio na njihovim protestima neonacističke simbole i slogane, ali je dobio podršku poznatih neonacističkih grupa. Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je, u novogodišnjem obraćanju, novi desničarski narodni pokret, rekavši da njegove vođe "gaje mržnju u svojim srcima" i pozvala građane Nemačke da ne idu na njegove skupove.
Pročitajte još:Desnica sve jača: Trećina Nemaca podržava anti-islamske proteste!Španija u strahu od širenja Islamske države„Evropa će drhtati kad dođe Islamska država“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA