Najnovije

Poskupljuju hleb, brašno i pecivo!

Zbog lošeg stanja useva pšenice, ovogodišnji rod ove žitarice biće manji za 10 miliona tona u odnosu na 2014, što bi moglo usloviti povećanje cene hlebnog žita na svetskim berzama, ukazuju stručnjaci.
Poskupljuje hleb i pecivo? (Foto: pixabay.com)

Poskupljuje hleb i pecivo? (Foto: pixabay.com)

To bi od jeseni moglo da izazove poskupljenje brašna, peciva i specijalnih vrsta hleba, dok bi država verovatno nastavila da drži pod kontrolom cenu narodnog hleba “sava”. Dodatan talas poremećaja na svetskim berzama izazvaće smanjenje izvoza pšenice iz Rusije, koje je u martu iznosilo 65 odsto zbog uvođenja izvoznih taksi. – Ograničavanje izvoza pšenice iz Rusije poremetiće tržište i uticati na cene, ali ne znatno jer su svetske zalihe žita velike – objašnjava Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je Rusija jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika pšenice, pa je pitanje uticaja ograničenog izvoza opravdano. Međutim, tvrde, da pšenice u Srbiji ima dovoljno i da se ne očekuju nikakvi poremećaji.
Pročitajte još:Ovi lideri ne idu na paradu u Moskvu, iako treba da budu zahvalni što su Rusi dokrajčili naciste (FOTO, VIDEO)Ukrajinci napadaju od Maripupolja do Gorlovke: Givijevi tenkovi ih razbili pred Donjeckom
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA