Najnovije

BESNI OBAMA KREĆE NA PUTINA! Napad na Asada značiće direktan sukob dve supersile na Bliskom istoku!

Američki predsednik Barak Obama, nakon što je u ponedeljak prekinuo saradnju s Moskvom po pitanju Sirije, sprema se da odobri direktne napade na položaje vojske predsednika Bašara el Asada.

Putin i Obama (Ilustracija: Pravda)

Stručnjaci, međutim, tvrde da će to, ukoliko se stvarno i dogodi, značiti direktan napad SAD na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, koji pruža vojnu podršku Asadu.

Ključan je Alep

Prema navodima "Vašington posta", visoki američki zvaničnici već nedeljama na tajnim sastancima raspravljaju o napadu na Asadove snage.
- Pripadnici ministarstva spoljnih poslova, CIA i združenog štaba vojske SAD predlažu ograničene vojne udare na položaje sirijske vojske kako bi naterali Asada da plati za kršenje primirja, da prekine zajedničku ofanzivu sa Rusijom u Alepu i vrati se za pregovarački sto - navodi izvor iz vojske za američki list.
On dodaje da se razmatra nekoliko opcija, koje se za sada kriju od javnosti.
- Američka vojska bi krstarećim raketama "tomahavk" i drugim projektilima dugog dometa sa brodova i iz vazduha uništavala piste na aerodromima sirijske armije. Takođe, izvodili bi i precizne udare na položaje Asadovih snaga. Za takve napade SAD bi morale da traže odobrenje Saveta bezbednosti UN, koje neće dobiti jer Rusija ima pravo veta. Zbog toga pojedinci predlažu zaobilaženje UN i izvođenje udara na sirijsku vojsku u tajnosti, bez ikakve zvanične objave - otkrio je izvor "Vašington posta".
List navodi da je podrška za napade na Asada sve veća u američkoj administraciji i da bi Obama, na sastanku koji bi trebalo da se održi za vikend, mogao da ih odobri.
- Zvaničnici kažu da će objasniti Obami da pad Alepa u Asadove ruke ne sme da se dogodi jer bi to ugrozilo američke antiterorističke ciljeve u Siriji - objašnjava "Vašington post".
Međutim, kako smatraju eksperti, Amerika ne mari za teroriste u Siriji, već je bitka za Alep u strateškom smislu ključna za dalji tok rata.
- Alep će uz pomoć ruskih vazdušnih udara biti očišćen od militanata za nekoliko nedelja. Uspostavljanjem potpune kontrole nad tim gradom, drugim po veličini u zemlji, rat u Siriji će 70 odsto biti dobijen. Kad Asad oslobodi Alep, srušiće planove SAD i niza arapskih zemalja o podeli Sirije - navode sirijski vojni stručnjaci.
Slično misli i politikolog, stručnjak za Bliski istok Stanislav Tarasov, koji kaže da bi oslobađanje Alepa u velikoj meri uticalo i na položaj Asadove vlade u budućnosti.
- Ko vlada Alepom, vlada i severozapadnim delom Sirije. Ukoliko Asad bude sprovodio logičnu i ispravnu politiku nakon oslobađanja Alepa, on će preuzeti geopolitičku inicijativu u Siriji - objašnjava Tarasov za ruski portal "Sputnjik".

Indirektan sukob

Takav poraz Vašington, prema mišljenju mnogih, neće dozvoliti.
- Amerikanci su već otišli predaleko u Siriji, ali to nije kraj. Oni neće ustupiti Alep Asadovoj vojsci. Vašington će povećati svoju ulogu u ratnim dejstvima, što će dovesti do direktnog sukoba s Rusijom - kaže direktor Centra za bliskoistočne i srednjoazijske studije Semjon Bagdasarov.
S njim je saglasan i vojni politikolog Aleksandar Perendžijev. On tvrdi da se sukob SAD i Rusije u Siriji indirektno već dogodio.
- Amerikanci su u septembru bombardovali položaje sirijske vojske u Deir ez Zoru, gde su se nalazili ruski vojni savetnici. S druge strane, Rusi su raketirali teroriste, među kojima ima i Amerikanaca - podseća Perendžijev, i zaključuje da uskoro može da se očekuje i direktan sukob dve supersile.

Još dva ruska ratna broda idu u Siriju

Dva manja ratna broda, tipa korvete, naoružana raketama juče su iz ruske baze u Sevastopolju krenula ka Siriji. Ta dva plovila iz ruske Crnomorske flote upućena su kao pojačanje grupi ratnih brodova koji se nalaze u Sredozemnom moru.
- Ratni brodovi "Serpuhov" i "Zeljonij dol", koji su opremljeni krstarećim raketama dugog dometa "kalibr", krenuli su iz Sevastopolja. Očekuje se da na odredište u Sredozemlju stignu danas - navode ruski mediji. Putin udara svom silom, Moskva kreće u veliku vojnu akciju na Bliskom istoku, više o tome čitajte OVDE. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA