Najnovije

SAMIT U SARAJEVU, VUČIĆ OTKRIVA: Na sastancima sve super, ali čim se završe opet svađe i sukobi!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu da je lepo što će predsednici vlada sa samita izaći sa još jednom deklaracijom, ali je upozorio da će, čim se sastanak završi, opet biti svađa i sukoba.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

Na sastanku premijera Zapadnog Balkana, Vučić je zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.
- U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje - rekao je Vučić povodom predstavljanja Ise Mustafe kao predstavnika države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.
Premijer Srbije je naznačio da o problemima treba otvoreno govoriti i da svi pričaju kada je Srbija za nešto odgovorna, a da se "gura pod tepih", kada je neko drugi odgovoran.

Pet provokacija Prištine

On je naveo 5 problema u odnosima Beograda i Prištine u samo poslednjih 10 dana.
To su inicijativa za formiranje vojske, deklaracija o prekidu dijaloga, zahtev za otimanje imovine, priprema specijalnog odeljenja za suđenje Srbima i noćašnje hapšenje predsednika opštine Ranilug jer je nosio Vučićeve izborne plakate.
Vučić je rekao da su njihovi odnosi su dobri na skupovima "jer tad pričamo o ekonomiji".
- Kad se oni završe onda pričamo samo o politici, ili ne pričamo uopšte - kazao je Vučić i navodeći, da su pre tri godine u Berlinu razgovarali o izgradnji autoputa Niš-Priština-Drač, a da se danas svi nadamo Evropskoj uniji, a da se rokovi stalno pomeraju.

Datume više niko ne pominje

- Da li mi danas svi verujemo u EU perspektivu? Svi se nadamo, ali ne znam znamo li ishod. Stalno se rokovi pomeraju. U Srbiji više datume niko ne pominje. Čini mi se da je tako i na mnogim drugim mestima na Zapadnom Balkanu. Voleo bih da je evropska perspektiva nesto jasnija - naglasio je premijer Srbije.
Vučić je rekao da Srbija želi da vidi region kao jedinstven prostor, iako mnogi to ne žele i poručio da "Srbija neće biti džak za udaranje, jer mi to nikome ne radimo".
- Svaku reč merimo sto puta pre nego što bilo šta kažemo o nekoj od zemalja regiona - istakao je Vučić.
On je zamilio EU da imamo stalno neku vrstu dijaloga i unapređenja naših odnosa i ponovio da od Berlina pre tri godine "ne videsmo ni kilometar autoputa".
Takođe je zamolio da Niš bude sledeći grad za sastanak u okviru Berlinskog procesa, posle Trsta.

Zvizdić: Mir i stabilnost ključni

Stabilnost, mir i sigurnost na ovom prostoru su ključni za politički, socijalni i ekonomski razvoj zemalja zapadnog Balkana, zbog čega premijeri naših država imaju odgovornost da zadrže naše zemlje na evropskom putu, poručio je danas predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Zvizdić je, na otvaranju sastanka premijera zemalja Zapadnog Balkana, koji se održava u Sarajevu, konstatovao da u ovom trenutku svih šest država regiona imaju veoma stimulativne i optimistične pokazatelje da su uspešno ostvarile sve obaveze sa svoje evropske agende, koja je, kako je rekao, postala zajednički cilj i ključni faktor saradnje. On je dodao da proces evropskih integracija zapadnog Balkana, uprkos brojnim izazovima sa kojim se suočava, ne samo region, već i Evropska unija, zauzima važno mesto u priopritetima vlada naših država. Zvizdić je naglasio da je činjenica da upravo taj proces predstavlja stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora. Odgovorno možemo da kažemo da su svih šest zemalja zapadnog Balkana u procesu sprovođenja reformi i da se regionalna saradnja unapređuje u svim aspektima, rekao je Zvizdić, i pozvao čelnike EU da ostanu pri obećanju iz Soluna i sačuva evropsku zapadnobalkanske šestorke. - A mi kao premijeri imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje na evropskom putu - rekao je Zvizdić. On je pozvao učesniske da predlože zajedničke projekte, a komesaru Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva Johanesu Hanu posebno zahvalio kao, kako je rekao, osvedočenom prijatelju Balkana. Sastanak premijera država zapadnog Balkana održava se u sklopu priprema za predstojeći 4. samit Berlinskog procesa koji je zakazan za 12. jul u Trstu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA