Najnovije

HRVATSKA JAVNOST BRUJI: Vučić nas ignoriše, nije zvao na sastanak o "Agrokoru"

Iako se suzdržavaju od oštrijih reči, svi bitni hrvatski mediji na početku izveštaja o sastanku premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa regionalnim predstavnicima "Agrokora", inače hrvatskog koncerna, bruje o tome što oni, Hrvati, nisu bili pozvani.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

- Na regionalnom ministarskom sastanku o Agrokoru nije bilo predstavnika Hrvatske. U Vladi Srbije bili su, međutim, slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, ministar spoljašnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Usvojili su pet zaključaka o Agrokoru, a jedan od njih govori o formiranju ministarskog tima koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji radi razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti. Ističe se i kako će svaka od zemalja provoditi nadzor finansijskih i robnih tokova kompanija u svojim zemljama koje su vezane uz Agrokor.
Od hrvatskog Vladinog poverenika u Agrokoru Ante Ramljaka ministri iz regije očekuju da imenuje, kako ističu, "nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna".
Ministri na kraju izražavaju i spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade kako bi se našlo zajedničko rešenje za stabilizaciju poslovanja Agrokora. naglašavaju kako podržavaju napore hrvatske Vlade za stabilizaciju "Agrokora".
Hrvatsku će kontaktirati u narednom razdoblju. Poziv za današnji sastanak u Beogradu u Zagreb, nije stigao, prenose vodeći hrvatski mediji.
- Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora, istakao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije i dodao: - Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće, rekao je.
Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.
- Što se tiče Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim Merkatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji, rekao je Vučić.
U zaključku objavljenom nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ministrima tri zemlje iz regiona, saopšteno je da je formiran ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji radi razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava "Agrokora" u svakoj od pojedinačnih zemalja. Pročitajte OVDE i na koji je to način Vlada zahvalila studentima za učešće u protestima. Izvor: Jutarnji list / Rts

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA