Najnovije

SULTANOVA ČISTKA: Posle pobede Erdogan počeo masovno da hapsi!

Jedinica istanbulske policije za borbu protiv terorizma privela je jutros u zoru aktiviste, uključene u demonstracije protiv referendumske pobede opcije koja je bila za proširenje ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, prenose svetske agencije.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Sinhua)

Nakon referenduma održanog u nedelju, za koji opozicija tvrdi da je obeležen kršenjima pravila, svakog dana održavaju se ulični protesti u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu.
Turska levičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika u parlamentu, objavila je da je jutros priveden prvi čovek te partije za područje Istanbula Mesut Gedžgel, pod optužbom da je "vršio agitaciju u javnosti" tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.
Gedžgelov advokat Deniz Demirdogen izjavio je da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih, pri čemu je privedeno 16 osoba uključenih u demonstracije.
Levičarski list "BirGun" i opozicioni sajt T24 naveli su da je pritvoreno najmanje petoro aktivista. Navodi se da su pritvoreni na saslušanju u sedištu policije u centru Istanbula.
Ovo nije prvi put da turski predsednik sprovodi čistke neistomišljenika. I dalje traje seča koja je počela posle neuspelog puča u julu prošle godine. Po Erdoganovom naređenju tada je uhapšeno više od 50.000 ljudi, dok je više od 111.000 ostalo bez posla: u sudstvu, prosveti, medijima, državnoj administraciji, vojsci, policiji...
Više stotina ljudi okupilo se u nedelju uveče na dve lokacije u Istanbulu, protestujući zbog pobede turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu kojim su mu, tesnom većinom, data veća ovlašćenja. Pprotesti su se nastavili i narednih večeri, a demonstranti okupljeni u Bešiktašu u evropskom delu Istanbula i u Kadikoju, u azijskom delu grada, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne, mi ćemo pobediti", uzvikujući "Lopov, ubica Erdogan".
Vodeća partija turske opozicije Republikanska narodna stranka mogla bi da razmotri opciju istupanja iz parlamenta, izjavila je portparol stranke Selin Sajek Boke.
- Ne priznajemo rezultate referenduma i nema sumnje da ćemo se boriti za naša demokratska prava - rekla je Boke.
Portparol opozicije izjavila je da bi referendum trebalo da se ponovi, jer je ispravnost glasanja dovedena u pitanje u Turskoj i inostranstvu. Prokurdska opoziciona stranka u Turskoj HDP podnela je prethodno zahtev izbornoj komisiji za poništavanje referenduma usled mnogih nepravilnosti.
Zvanični rezultati referenduma očekuju se za desetak dana. Pročitajte OVDE  izašto Erdogan smatra da bi svakog trenutka mogao da umre. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA