Najnovije

KOLINDA: "Zaustavili smo četnički pohod, sada da podvučemo crtu!"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je odbrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA u Hrvatsku u nameri da se stvori Velika Srbija.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Jutjub)

Ona je dodala da prošlost ne može da se zaboravi, ali da ne treba živeti u njoj i poručila da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja.
On je tokom govora u Vukovaru naglasila kako je 'Sinjska alka izraz domoljublja i časne vojničke tradicije i ako je igde treba trčati onda je to u Vukovaru. Dva su grada, dve su bitke, ali jedno je junaštvo, domoljublje i Hrvatska.' 
- Kao što je odbrana Sinja zaustavila poslednji pokušaj Osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je odbrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u nameri da se stvori Velika Srbija. Hrvatski branitelji časno su branili, odbranili i oslobodili Hrvatsku na čemu smo im zahvalni i zbog čega smo na njih ponosni - kazala je predsednica, koja je iz Vukovara poslala i poruku u Srbiju.
- Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svetski rat i sejati klice novih zala. Želimo ići napred. Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo pomoći Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese. Pri tome ne treba da glumino prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obeju država, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose - rekla je hrvatska predsednica i dodala: 
"Vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja. Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima. Pri tome mislim na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji". Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je nastao skandal sa čokoladicama
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA