Najnovije

Mali Đokica nastavlja da razmišlja i da se sve više čudi

Obavještavam svoje vjerne čitaoce, a njih je, prema izjavama urednika pojedinih portala, nekoliko desetaka hiljada, da će ovaj članak, za razliku od ostalih, biti izuzetno dosadan. Možda će u njemu uživati jedino pravni sladokusci i nekolicina samozvanih političkih analitičara, svejedno da li su za NJega ili protiv NJega.

Emil Vlajki (Foto: Medija centar)

Piše: Emil Vlajki
Inače, sa žalošću napominjem, a materijalno ne stojim baš najbolje, da ni za jedan od tekstova nikada nisam primio ni centa, dok kojekakve budale, „analitičari“, koji nisu čak ni osrednji manipulatori, a o istini da ne govorimo, sjajno prosperiraju od svojih pisanija. Sve u svemu, „ne znam se prodati“, ali tko mi je kriv! Nitko me ne želi pored sebe jer sam „čas ovakav, čas onakav“; oni bi svi htjeli da je istina jednosmjerna!
Inače, ovaj je tekst inspiriran polemikom koju su, u Narodnoj Skupštini Srbije vodili, povodom predloženog Ministarstva o evropskim integracijama, dr. Vojislav Šešelj (Vojo) i dr. Aleksandar Martinović (Aca).

Ima li, i da li je ikada i igdje bilo, Ministarstva za socijalističku integraciju.

Tvrdi se, kako su za Srbiju evropske integracije apsolutan prioritet. Aca je u Skupštini isticao vrijednosti Evrope u smislu poboljšanja kvaliteta života pojedinaca, etničkih grupa i država koji su unutar EU. Aca veli kako Srbiji uopće nije važno da li će ikada uči u Evropu, nego treba od EU usvojiti sve ono što je istinski vrijedno i humanistički perspektivno za sve ljude u Srbiji. Ako je to tako, nastavlja Aca, što ne bi postojalo i zasebno Ministarstvo za evropske integracije? Čini se logičnim, ali je ovaj način razmišljanja u mnogo čemu sporan.
Kao prvo, 'Evropa' je prvenstveno ideološki koncept i spada u kategoriju tvorevina 'sad me ima, sad me nema'. Napominjem, da su i prije postojanja 'Evrope' postojali realni, oživotvoreni višedecenijski koncepti kao što su 'Socijalistički blok', 'Nesvrstane zemlje', itd., da su se mnoge države htjele u njih integrirati i to su činile, ali da nigdje nisu postojala ministarstva za socijalističke ili nesvrstane integracije!

Ministarstvo za evropske integracije kao nad-vlada

Onako kako je Aca objasnio stvar, a imajući u vidu da je „ulazak u Evropu“ najvažnija strateška stvar za Srbiju, Ministarstvo za evropske integracije bi bilo istinska vlada u Srbiji. Drugim riječima, nastavlja Aca, sva druga ministarstva moraju svoje aktivnosti podrediti evropskim integracijama, prema tome Ministarstvu za Evropske integracije, ergo (dakle) njegovom ministru kao jedinom koordinatoru! Kakva će biti uloga Ane Brnabić u svemu tome, nije jasno, jer i čitava vlada mora djelovati u funkciji osnovnog strateškog cilja Srbije kojim će upravljati predloženo novo ministarstvo! Tko će tu, ustvari, biti pravi premijer?
Kuriozitet u čitavoj priči je taj što je čak i Čeda Jovanović, najstrastveniji službeni lobista evro-nato-integracija, podržao Voju koji se, naravno, usprotivio spornom ministarstvu za evropske integracije!!! Ali, pretpostavljam da se Čedi to omaklo i da će tu svoju grešku brzo ispraviti.

Što je sa ostalim političko-ekonomskim svjetskim cjelinama?

Aca veli kako treba uzimati iz Evrope ono što je najbolje i inkorporirati to u zakonodavstvo i način života Srbije. Sjajno, tako i treba; ne treba ministarstvo, ali to treba! Međutim, Aco, što je sa ostalim svjetskim unijama, na primjer, Evroazijskom unijom, ili sutradan, Novim putom svile, itd.? I tamo, sigurno ima dobrih stvari koje bi trebalo inkorporirati u Srbiju. Uzgred rečeno, ima i sijaset razloga zašto bi trebalo uči i u takve unije. A Aca, kao pokvarena gramofonska ploča: Evropa, pa Evropa.
Uostalom, nije li ON, nedavno predložio carinsku uniju „Zapadnog Balkana“ (nadam se, da će jednog dana netko uspjeti objasniti što je to „Zapadni Balkan“).
Budimo Aco malo parlamentarni! Ako se već predlaže Ministarstvo za evropske integracije, što je nonsens, ali dobro, zašto se ovo novo ministarstvo ne bi zvalo 'Ministarstvo za evropske, evroazijske i balkanske integracije? To je isto kao kad netko upiše paralelno dva ili više fakulteta!

Ideologija nije nužnost, ali izgleda da jest

Nakon svih ovih primjedbi, a ima ih još, samo ih čuvam „u rukavu“, nameće se jedan jedini zaključak: Predloženo ministarstvo za evropske integracije kao ekskluzivan koncept (izgleda da jedino „Evropa“ postoji u svijetu) je tipičan ideološki koncept koji sa pravnim sistemom nema nikakve veze. Ovo se ministarstvo, naravno, može nametnuti u pravnom obliku, što će se i desiti. Ali uzevši u obzir da je EU integriran sa NATO-om i da zajedno vode novi hladni rat protiv Rusije, čini se da je sve jasno. Bilo bi dobro da se vojna neutralnost poštuje i na djelu, a ne samo na papiru. Pogledajte OVDE šta će se desiti ako Rusi zatvore centar u Nišu.
Bože pravde!

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako profesor Vlajki vidi glavni problem Evrope:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA