Najnovije

PJONGJANG OPTUŽUJE VAŠINGTON: Vodite pregovore a spremate se za napad

Severnokorejski državni mediji optužili su SAD za dvoličnost jer, kako navodi list „Rodong sinmun”, nastavljaju da pregovaraju sa osmehom, a na drugoj strani spremaju rat.

Ilustracija (foto: ytimg. com)

Zvanični list vladajuće Radničke partije navodi da su američke vazdušne vojne vežbe iznad Filipina simulacija „prodora u Severu Koreju”. Takođe se tvrdi da je krajem jula američka nuklearna podmornica „Mičigen” prevezla zelene beretke i ostale specijalce iz Okinave u Japanu u mornaričku bazu DŽinhae u Južnoj Koreji.

„Ne možemo da se ne zabrinemo zbog dvoličnosti SAD, jer užurbano izvode tajne vežbe sa specijalcima ubicama, dok istovremeno vode dijalog s osmehom na licu”, piše komentator ovog lista, a prenosi Rojters.

I prethodnog vikenda je objavljen komentar kritičan prema Vašingtonu iz kog se saznalo da Amerikanci pritiskaju Pjongjang da otkrije tajne nuklearne objekte. Komentator je ocenio da su ove optužbe Trampove administracije „izmišljotina” koja je izbacila dijalog iz koloseka.

Novi članak objavljen je u nedelju, dva dana pošto je američki predsednik iznenada otkazao posetu svog šefa diplomatije Pjongjangu, najavljenu samo dan ranije. Majk Pompeo neće ove sedmice putovati jer Donald Tramp ne vidi dovoljan napredak Severne Koreje u obećanoj denukleraizaciji. Šef Bele kuće je u jednom od tvitova jasno stavio da znanja da smatra da deo krivice snosi Kina, jer dok vodi trgovinski rat sa SAD ne čini dovoljno da svog saveznika odvrati od najubojitijeg arsenala.

Ovo je prvi put od istorijskog susreta Trampa i Kima u Singapuru da je američki presednik javno priznao da njegovi napori da natera Pjongjang na denuklearizaciju ne daju rezultate. Od samita 12. juna dve strane su teško uspevale da smanje razlike oko toga kako vide dogovoreni proces. Pjongjang se zalaže da se prvo potpiše mirovna deklaracija kao bezbednosna garancija koja bi ga ohrabrila da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa. Na drugoj strani, Trampova administracija kaže da Pjongjang može da računa na mirovni sporazum kojim bi konačno bio završen Korejski rat i ostale ustupke tek pošto bude ostvario napredak u denuklearizaciji. Iako se Tramp posle Singapura hvalio uspehom, Severna Koreja se tada potpisanom deklaracijom nije obavezala ni na jedan konkretan korak u pravcu obustave nuklearnog programa.

Novo zatezanje odraziće se i na odnose između dve Koreje, jer je planirano da proces otopljavanja ide u paketu sa normalizacijom na relaciji Vašington–Pjongjang. Seul je juče saopštilo da će iznenadno otkazivanje Pompeove posete imati uticaja i na plan za međukorejsku kancelariju za vezu koja je trebalo da bude otvorena do kraja avgusta. Kako je rekao portparol predsedničke Plave kuće, u novonastaloj situaciji biće ponovo razmotreno. Ova kancelarija se gradi na severnoj strani teško naoružane granice u okviru napora predsednika Mun DŽae Ina da poboljša odnose dva suseda. Sastanak između dve Koreje ostaje za sada u planu za septembar, za kada je predviđena i prva poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Severnoj Koreji.

Američki komentatori ocenjuju da Vašington sada ima slabiju poziciju nego pre samita u Singapuru jer su u međuvremenu Kina i Rusija ublažile pritisak sankcija prema Pjongjangu. SAD su od tada jednostrano otkazale vojne vežbe sa Seulom, a Tramp ih je čak nazvao provokacijom, čime je svakako uznemirio Japan.

Utisak analitičara je da Pjongjang pokušava da iskoristi to što se Amerika ponaša kao da ima dve paralelne administracije: u jednoj su profesionalci koji su zauzeli oštar stav u pogledu Severne Koreje, a drugu čini Tramp, koji veruje da svojim ličnim zalaganjem može da postigne dogovor.

Na to ukazuju i poruke severnokorejskog rukovodstva koje je više puta preko svojih medija apelovala na Trampa da ostane pri svom „snu” da unapredi odnose sa Pjongjangom, a da odbaci od sebe ljude koji ga ometaju u toj misiji. Pritom su očigledno mislili na DŽona Boltona, njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost, prema kome nikad nisu krili odbojnost i ne mogu da mu zaborave da je poredio Severnu Koreju sa Libijom.

OVDE pogledajte kako Ganić opet preti Srbiji.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lavrov u poseti Severnoj Koreji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA