Najnovije

MEDVEDEV KATEGORIČAN: Rezolucija 1244 mora da se poštuje! Podržavamo suverenitet Srbije, želimo mirno rešavanje kosovskog problema!

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravi danas u jednodnevnoj poseti Srbiji. Povod njegovog dolaska je 75 godina od oslobođenja Beograda 1944. u Drugom svetskom ratu. Predsednica srpske vlade Ana Brnabić poželela je dobrodošlicu svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu, kome se zahvalila što je odvojio vreme da poseti srpsku prestonicu, istakavši da poseta potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

Medvedev i Brnabić (Foto: Jutjub)

- Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu - poručila je Brnabić, dodavši da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

On je sa druge strane rekao da je poslednju put u Srbiji bio pre 10 godina, da mu je drago što je ponovo ovde i to na tako važnu godišnjicu, i da očekuje dobru saradnju.

- To je naš zajednički praznik ali i dobar povod za razmenu informacija o tome kako se razvijaju naši odnosi - rekao je Medvedev.

Nakon Skupštine, Medvedev i premijerka Brnabić uputili su se do Spomenika oslobodiocima Beograda, gde su položili vence. Mediji navode da je on Skupštini govorio i pre 10 godina, odnosno u oktobru 2009. godine kada je takođe bio u zvaničnoj poseti Srbiji.

Govoreći u Skupštini Srbije, Medvedev je potvrdio informaciju da će Rusija vratiti Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog Jevanđelja Srbiji. Takođe, rekao je i da će Srbija Rusiji vratiti sedam slika.

Predsednik ruske vlade rekao je i da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da je to uvek radila, i da će nastaviti to da čini. Rekao je i da je važno očuvanje nacionalnih interesa, da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog problema i poštovanju Rezolucije 1244.

- Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa - kazao je on, istakavši da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU, kao i da mu nije jasno šta je ko time dobio.

Medvedev se zahvalio Srbiji na tome što se nije priključila sankcijama prema Rusiji.

Takođe, zahvalio se Srbiji što Srbija čuva grobove crvenoarmejaca koji su položili živote za oslobođenje.

 - U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželati koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih ondosa. Srbija je na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom - rekao je on.

- Govorio sam ovde 20. oktobra pre 10 godina, ali ono što mogu da kažem jeste da se odnosi Srbije i Rusije nisu promenili. Za mene je ovo velika čast. Čestitam i vama i vašem bratskom narodu praznik. Želim svima blagostanje, mir i prosperitet - rekao je Medvedev tokom obraćanja u parlamentu.

Mediji i analitičari o poseti

Osim u regionu, posetom Medvedeva Srbiji bavili su se i svetski mediji. Tako AP navodi da je ruski premijer prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

- Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU - konstatuje AP i dodaje da je zvanična Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim drzavama istočne Evrope.

Italijanska agencija Ansa izvestila je takođe o poseti ruskog premijera navodeći program njegove posete, uz opsaku da bi on u srpskom parlamentu trebalo da pruži punu podršku Beogradu po pitanju Kosova.

Ruske agencije "Tass" i "Ria Novosti" u izveštajima iz Beograda posebno su istakli da se Vučić zahvalio Rusiji za pomoć u vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji.

Kako je najavljeno, tokom njegove posete biće potpisano 11 bilateralnih sporazuma iz raznih oblasti.

Pročitajte OVDE  šta kažu zapadni mediji o ovoj poseti.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA