Najnovije

Putinu već traže novo nameštenje

Mada je do kraja Putinovog predsedničkog mandata ostalo još pet godina na Zapadu su nestrpljivi pa već sada nagađaju ko bi mogao da ga zameni posle 2024. i čime bi se on bavio.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Tako je minulih dana objavljena informacija da bi Putin mogao da se posle 2024. "preseli" u premijersku fotelju. Ako je verovati Blumbergu, Putinovi pomoćnici i savetnici već razmišljaju o tome koje nova punomoćja bi on trebalo da dobije da bi postao "jak premijer". Navodno, tu informaciju je potvrdio visoki rukovodilac vladajuće partije Jedinstvena Rusija. Ali da bi premijer dobio veća ovlašćenja, to najpre treba da odobri ruska Duma.

Putin je o svojoj političkoj budućnosti govorio konkretno još jula 2017. kada je rekao da ne namerava da menja Ustav, odnosno član 81 u kojem piše da se predsednik Rusije može biti zaredom samo dva mandata, po šest godina. Inače, predsednički mandat u Rusiji je produžen na šest godina u novembru 2008. godine.

U intervjuu američkom režiseru Oliveru Stonu, Vladimir Putin je na pitanje da li se umorio, odgovorio da ne bi ni prihvatio četvrti predsednički mandat da je umoran. A nedavno, uoči odlaska u službenu posetu Italiji, novinari lista "Korijere dela sera" su ga pitali kakvi su mu planovi posle završetka tekućeg mandata.

- Ostalo mi je još pet godina napornog rada i zato je rano da govorim o tome čime ću se kasnije baviti - rekao je Putin.

Koliko građane Rusije, ali i ne samo njih, interesuje kakvi su Putinovi planovi i do kada misli da ostane u predsedničkoj fotelji, vidi se po tome što mu se ta pitanja često postavljaju.

A ko bi mogao da nasledi Putina, više se spekuliše u inostranstvu nego u Rusiji. Ipak, peterburški sociolozi su još pre nekoliko godina napravili prognozu ko bi mogao da ga nasledi u Kremlju i najviše šansi je dato sadašnjem premijeru Dmitriju Medvedevu i gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu.

Premijer Medvedev je jedan mandat već bio predsednik države, a godine mu dozvoljavaju, pošto rođen je 1965., da sačeka da Putin potroši sve mandate koje mu daje Ustav Rusije. Problem Medvedeva je što nije harizmatična ličnost, a što Rusi tradicionalno vole, i što je često kritikovan zbog načina kako vodi vladu.

Sa druge strane, gradonačelnik Moskve Sobjanjin je tipičan činovnik bez imalo šarma. I njega su mesecima kritikovali zbog kopanja po Moskvi i menjanja pločica na trotoarima.

Među potencijalnim Putinovim naslednicima je i ministar odbrane Sergej Šojgu (1955) koji je već godinama među četiri najpopularnija političara. Kad Putin okonča sve mandate, Šojgu će imati 68 godina.

Sociolozi smatraju da se do isteka ovog Putinovog mandata mogu pojaviti nove ličnosti. Uostalom, za mnoge je bilo neočekivano kada je Boris Jeljcin upravo njega izabrao za svog naslednika.

Funkcija je nevažna

Zbog velike popularnosti, Putin će i dalje biti politički najmoćnija ličnost u zemlji, ma u kojoj sedeo fotelji. Tako je bilo kada su na četiri godine, od 2008. do 2012. godine, funkcije zamenili on i Dmitrij Medvedev.

Putin otima Srbiju Zapadu? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA