Najnovije

JASNA PORUKA AMERIČKOG AMBASADORA: Haradinaj mora da ode!

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je Ramušu Haradinaju da mora da se povuče s mesta premijera i ponaša se u skladu s neopozivom ostavkom koju je podneo.

Filip Kosnet (Foto: Jutjub)

Ovakvu poruku, koja se mora pročitati između redova, Kosnet je objavio na Fejsbuk stranici američke ambasade u Prištini samo sat nakon što je Haradinaj rekao da je "tačno da je podneo ostavku, ali da ne može Kosovo da ostavi u vakuumu", te da će se "obratiti ustavnom sudu za tumačenje da li može da nastavi da obavlja funkciju u tehničkom mandatu do izbora i formiranja nove vlade".

Kosnet je poručio da će pažljivo posmatrati kako se Kosovo suočava sa ostavkom premijera, što se dešava prvi put.

- Kako će to pitanje biti rešeno, pokazaće snaga kosovskih institucija i spremnost zvaničnika da se pridržavaju ustava i zakona - napisao je Kosnet.

Pominjanje ustava i zakona u kojima jasno stoji da Haradinaj više nema šta da traži u vladi i da ne može da saziva sednice prištinski mediji odmah su okarakterisali kao direktnu Kosnetovu poruku Haradinaju.

Ovo je inače bila prva reakcija Kosneta na neopozivu ostavku koju je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo 19. jula.

U međuvremenu, Haradinaj je objavio da je stigao iz Haga u Prištinu i da će nastaviti sa aktivnostima u vladi. Do njega su, kaže, stigle glasine da obavljanje vladinih dužnosti nakon ostavke nije ustavno, ali navodi da ne može da se usudi da ostavi vakuum jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma u vlasti. On je pozvao stranke koje misle drugačije da se obrate ustavnom sudu i istakao da će poštovati odluku tog suda. Iz njegovog kabineta zakazana je redovna sednica kosovske vlade.

Pretnje nisu deo političke borbe, već krivična dela! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA