Najnovije

EGIPAT UBRZANO JAČA FLOTU! OPASNOSTI JE MNOGO: Stigla je moćna nemačka podmornica S-43! (VIDEO)

Mornarička baza egipatskih oružanih snaga u Aleksandriji primila je danas podmornicu nemačke proizvodnje S-43 koja se pridružila floti ratne mornarice Egipta.

Podmornica (Foto: Pixabay)

Prema egipatskim medijima, oružane snage zemlje prošlog meseca su najavile dolazak gore pomenute podmornice iz Nemačke u Egipat.

Mediji su naveli da ovaj model podmornica karakteriše i domet plovidbe do 20.000 km, pored mogućnosti lansiranja torpeda i raketa.

Egipatska mornarica takođe je dobila najnovije borbene sisteme i navigacijske i komunikacijske uređaje za elektronski rat; spremna je da osigura regionalne ekonomske vode zemlje.

Egipat je u strahu za bezbednost svojih kako kopnenih, tako i pomorskih oblasti oko Sueckog kanala, Crvenog mora i teritorija na Sinaju.

Zemlja želi da osigura ekonomski prolaz kroz Suec i Crveno more, ali i turistička mesta na obalama mora, s obzirom na sve rastuću pretnju radikalnog ID-a.

Situacija u Libiji i Sudanu dodatno zabrinjava pa se isto može uzeti u obzir kao razlog ubrzanog naoružavanja i jačanja flote ove arapske države.

Egipat između ostalog nastoji da se nametne kao lider u regionu severne, ali i istočne Afrike. Jačanjem vojnih, a posebno pomorskih snaga, moći će da stane na put tendencijama poput najava izgradnje velike brane u Etiopiji, kojom bi vlasti te zemlje mogle da redukuju nivo vode u velikoj reci Plavi Nil, koji se kod Kartuma u Sudanu spaja sa Belim Nilom i zajedno stvaraju reku Nil i samim tim ugroze Egipat.

To je izuzetno važno, jer Egipat postoji zahvaljujući toj reci. Svaka korekcija njenog toka ili izgradnja velikih brana, što u velikoj meri sprovode kineske građevinske kompanije, može direktno ugroziti Egipat.

Bez Nila ne bi bilo ni Egipta, jer kao što je Herodot zapisao: "Egipat je dar Nila."

Otuda i podmornice, koje bi kao udarna pesnica Egipta mogle iz Crvenog mora direktno da zaprete bilo kome, zahvaljujući čemu Kairo drži poluge moći u svojim rukama kao regionalna vojna sila na važnim morskim plovnim putevima.

Neprijatelj krenuo u krvavi obračun sa Asadovim tigrovima! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA