Najnovije

NVO protiv NVO: Treba li Srbima sa KiM ukinuti vize

Petnaest srpskih NVO kritikuje 20 albanskih organizacija civilnog sektora koje su zatražile da se Srbima sa KiM ne odobri vizna liberalizacija što je predložila Evropska komisija - srpske NVO uveravaju albanske da to neće omesti integraciju Srba u "kosovsku državu".

Petnaest organizacija civilnog društva srpske zajednice na Kosovu i Metohiji usprotivilo se apelu "kosovskih" NVO koje od Brisela traži da odustane od namere da ukine vize građanima koji žive na KiM i imaju pasoše Srbije, prenosi Radio slobodna Evropa.

Vlada privremenih prištinskih institucija, kao i preko 20 nevladinih organizacija na KiM zatražili su od Evropske komisije da preispita predlog za ukidanje viza srpskim državljanima, navodi se u tekstu i dodaje da liberalizacija viznog režima počinje 1. januara 2024. godine.

U pismu upućenom evropskom komesaru za unutrašnje poslove Ilvi Johanson, prištinske NVO iznele su mišljenje da će evropski predlog o viznoj liberalizaciji "ozbiljno dovesti u pitanje napredak integracije kosovskih Srba" koji će i dalje odbijati kosovske dokumente.

Ocenili su i da će "podsticati kriminalne strukture koje deluju u severnom delu Kosova da nastave sa pretnjama i zastrašivanjem srpskih državljana Kosova koji nameravaju da se integrišu u društveni i politički život zemlje".

Međutim, srpske NVO navode da je uvredljiv stav da ukidanje viznog režima za državljane tzv. Kosova srpske nacionalnosti koji imaju srpske pasoše ometa njihovu integraciju.

"Neće više kosovskih Srba biti integrisano ako im se daju kosovski pasoši, nego što je broj onih koji već imaju kosovsko državljanstvo. To proizilazi iz činjenice da se pasoš ne može dobiti bez lične karte i dokaza o državljanstvu. Drugim rečima, lice koje dobije novi pasoš već ima državljanstvo i samim tim je već integrisano", navodi se u reagovanju 15 srpskih nevladinih organizacija.

One su saopštile da albanske nevladine organizacije, koje su se po ovom pitanju obraćale EU, godinama dižu glas protiv nepravedne izolacije građana tzv. Kosova "a sada u suštini traže isto: izolacija vrlo malog broja ljudi".

Sredinom novembra, uzimajući u obzir liberalizaciju viza za državljane "Kosova", Evropska komisija je predložila da se ukinu vize i za žitelje KiM koji imaju pasoše Republike Srbije.

Srbi sa Kosmeta imaju pravo na pasoš Srbije, koja je 2009. godine dobila viznu liberalizaciju. Međutim, na zahtev EU bilo je potrebno formirati Koordinirajuću upravu za izdavanje pasoša za one sa adresom na KiM.

EK je u aprilu ove godine naglasila da se vizna liberalizacija odnosi samo na nosioce "kosovskih pasoša", a ne i na građane koji imaju pasoše Koordinacione uprave koja radi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

DODIK: Borba Srpske je borba protiv zapadne kolonijalne uprave na čijem čelu je američki ambasador

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA