Najnovije

Abba bi se prevrnula kada bi čula srpsku verziju svog najvećeg hita iz 70-ih: „Peri, krpi, plevi, kopaj, smiri stoku, vazda rintaj, dokle, bre…“

Lepa Lukić, Usnija Redžepova, Cune Gojković i Tozovac su sedamdestih godina prošlog veka genijalno obradili čuveni bend Abba i njihovu pesmu „Money, Money“.

Na prvom polufinalu završene „Pesme za Evroviziju“, čuli smo orkestar Dejana Petrovića i hor simpatičnih gospođa u brzim patikama i narodnoj nošnji kako pevaju čuveni hit Abbe na svoj način. Međutim, ovaj spoj se nije prvi put desio na našoj televiziji.

Novogodišnji program 1977. godine Televizije Beograd. Ekipa redakcije zabavnog programa je rešila da napravi 12-minutnu emisiju u kojoj su četiri proslavljena pevača otpevala ovaj veliki hit.

Pesmu počinje Usnija, ovim stihovima:

„Peri, krpi, plevi, kopaj, smiri stoku, vazda rintaj
dokle bre…“

Nastavlja:

„Motiku da ne vidim

ne’g samo da se provodim“

Ovo je deo refrena:
„Pašćeš u nesves’ kad udarim bes“

A onda Lepa, ima svoj deo. NJen ekonomski plan za razvoj podržava i kopira i danas mnogo stanovnika u Srbiji. Dakle, stihovi su čist evergrin:

„U san je mene došo plan

na tombolu ću da igram
prognoza, loto, lutrija

bar tu sam valjda batlija…“

O batliji ćemo u nekom drugom tekstu, a sada se vraćamo ovoj pesmi…

Kako Jugopapir piše, očevici nisu mogli da se sete čija je ideja, ali svakako je neko iz ekipe – reditelj programa Aleksandar Mandić ili scenarista Predrag Perišić.

Kako su rekli tad, nije bio cilj da se pravi parodija na veliki svetski hit već da se tekst i popularna melodija pretoči u naš ambijent.

„Money, Money“ su postali u refrenu „Pare, pare“, ali je naslov ostao „Mani, mani“, da zamiriše na naše podneblje i žargon.

Mandić je režirao 12 minuta novogodšnjeg specijala. U emisiji Mira Banjac je ugostila poznate pevače koji su pored Abbe otpevali još jednu pesmu, Natpevavanje.

Sam video ovog programa ipak nije sačuvan, ali pošto su ove dve pesme nalaze na ploči, imamo audio snimak, doduše nešto lošijeg kvaliteta.

U jednom intervju povodom smrti Predraga Živkovića Tozovca, Lepa Lukić se prisetila njihove pesme ali i zajedničke karijere i turneja.

– Svuda su nas spajali. Novogodišnje emisije nisu mogle da se zamisle. Čak se i „Abba” pevala. Cune, Usnija, Tozovac i ja. Čovek je bio do zadnjeg momenta veseo i duhovit. Po tri meseca smo imali turneje. Nema tog druženja, to se poštovalo. Pevalo se samo ko zna da peva. Meni je trajanje važnije nego hit i uzeti pare na pesmi – rekla je Lepa.

SRBIJA JE PLAKALA ZBOG MALE VESNE U FILMU "PTICE KOJE NE POLETE": Ivana napustila Srbiju, danas bi je retko ko prepoznao

Izvor: City magazin

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA