Najnovije

Nova opcija da svet čuje istinu: NATO agresija tema za Generalnu skupštinu UN?

Nekadašnji sef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Živanović ističe da je srž ovog zasedanja da se Zapad poslužio proceduralnim mogućnostima da to pitanje u SB UN zatvori do daljeg.

Umesto da se posle 25 godina suoče sa istinom, perjanice NATO uspele su da spreče da se govori o njihovom zločinu prema Srbiji i njenom narodu. Ovako bi mogla da se opiše taktika koju su zapadne sile primenile u ponedeljak uveče kako bi se izbegle da se govori o uzrocima i posledicama NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine na sednici SB UN.

Žustro zalaganje Rusije da do rasprave dođe sračunato je s tim da se osnaže pozicije Beograda u jeku velikih pritisaka Zapada da se saglasimo s gubitkom Kosova i Metohije, a istovremeno i da se brutalno zgazi Povelja UN pre 25 godina, pišu "Večernje novosti".

Nekadašnji sef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Živanović ističe da se Zapad poslužio proceduralnim mogućnostima da to pitanje u SB UN zatvori do daljeg.

NATO zemlje, smatra on, mogu biti zadovoljne jer su sprečile da trpe posledice svojih dela i da se osveže sećanja na sramne trenutke, a to bi kompromitovalo njihove sadašnje interese.

"Francuski stav je bio prilično rogobatan i prepotentan i pre se može okarakterisati kao bekstvo od istine nego pritisak na Rusiju, a indirektno na nas", rekao je Jovanović za "Novosti" i dodao da se Amerika takođe poslužila francuskim stavom i kratko potvrdila da nema mesta za diskusiju i poručio: "Sada svako treba da napravi bilans, ali je po meni gubitnik NATO koji je pobegao od rasprave".

Jovanović objašnjava da postoji mogućnost da se ovo pitanje prenese na Generalnu skupštinu kao što je to uradio Zapad po pitanju vojne akcije Rusije, ali dodaje da bi Zapad sigurno učinio sve da spreči većinsko izlaganje u prilog ruskog stava.

"Arijeva formula"

Kada je reč o pokušaju francuskog predstavnika u UN Nikolasa de Rivijera da obezbedi značaj ove teme i ponudi "arija formulu" za ovu raspravu, diplomata Zoran Milivojević navodi da je to neformalni vid sastanka koji nema karakter obaveznosti i iste političke efekte kao redovna sednica.

"Ta formula je uvedena tokom ratova devedesetih radi praćenja situacije gde su se sastajali na dnevnom nivou. S obzirom na to da konsultacije nisu obavezujuće, a njihov format govori u prilog tome da teme o kojima se raspravlja na njima nemaju toliko značaj, na njih dolaze samo zainteresovane strane. One nemaju globalnu težinu. Zapadne sile znaju da bi rasprava u SB UN njima štetila i da bi im poremetila njihovu poziciju kada je reč o pitanju KiM", kaže Milivojević za "Novosti".

"Arija formula" je neformalni format sastanaka Saveta bezbednosti, nastao tokom ratova prostoru bivše Jugoslavije, koji ne pretpostavlja redovne procedure i prisustvo svih država članica ovog tela.

"Zapad je histerično blokirao održavanje sednice SB UN povodom 25 godina od početka NATO agresije na Jugoslaviju. To sve govori samo za sebe, objašnjava više od desetina izlaganja. Kako li se samo plaše istine", naveo je ruski ambasador Bocan-Harčenko na Iksu povodom blokiranja da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 25 godina od početka NATO agresije na SRJ.

Podsetimo, zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) u ponedeljak, 25. marta, nisu izglasale da se na dnevni red sednice, koja je završena u NJujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Za održavanje sednice glasale su Rusija, Kina i Alžir, nije bilo glasova protiv, ali je bilo uzdržano 12 članica SB UN - Francuska, Velika Britanija, SAD, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

Na stolu četiri teme: Vučić danas sa ambasadorima Kvinte

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA