Najnovije

PUTIN "SKRATIO PRIČU": Aerodromi tih zemalja će biti legitimne mete!

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da Moskva nema planove ni za jednu zemlju NATO-a da neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku Republiku, ali ako Zapad isporuči lovce F-16 Ukrajini, svakako će ih ruske snage obarati.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove da napadne državu NATO-a.

"Nemamo agresivne namere prema ovim državama“, rekao je Putin, prema saopštenju Kremlja.

"Ideja da ćemo napasti neku drugu državu, čega se plaše Poljska, Baltičke države i Česi, je potpuna glupost, dodao je Putin.

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da takvi avioni neće promeniti situaciju u Ukrajini.

"Ako isporuče lovce F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promeniti situaciju na bojnom polju“, ocenio je Putin.

Napomenuo je da če ruske snage uništiti avione kao što danas uništavaju tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne raketne bacače.

Putin je rekao da F-16 može da nosi i nuklearno oružje.

"Naravno, ako budu korišćeni sa aerodroma u trećim zemljama, oni postaju za nas legitimne mete, gde god da se nalaze“, rekao je Putin.

Putinove izjave usledile su nakon komentara ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da bi borbene letelice američke proizvodnje trebalo da stignu u Ukrajinu u narednim mesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dve godine u punom ratu protiv Rusije, tražila je F-16 mnogo meseci.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovu upotrebu.

Pročitajte OVDE šta je Dačić rekao o sednici SB UN 

Izvor: RTS / Rojters 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA